Του Βασιλή Χιώτη

Τώρα που ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αυξήσει το bonus των εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα, είναι ευκαιρία για να κρίνουμε, αν αυτή η απόφαση είναι σωστή ή εσφαλμένη.

Είναι προφανές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει αυτή την ιδέα, για να μην κατηγορηθεί ότι νομοθετεί προς όφελος του ιδίου και της παράταξής του.

Η αλήθεια είναι, πως θα μπορούσε να έχει αποφύγει αυτό το δίλλημα αν εξ΄ αρχής θεσμοθετούσε έναν εκλογικό νόμο, χωρίς να μειώνει το περίφημο bonus από τις πενήντα στις σαράντα έδρες, όταν αποφάσιζε να ακυρώσει την απλή αναλογική που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά πάνω από το συμφέρον του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, είναι το συμφέρον της χώρας. Και ειδικά στις περιστάσεις που ζούμε, είναι ξεκάθαρο σε κάθε λογικό πολίτη, ότι το υπέρτατο αγαθό σε μια χώρα, είναι να έχει σταθερότητα και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις.

Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αν δεν είχαμε σήμερα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μια πολυκομματική κυβέρνηση που θα χρειαζόταν μακρές διαβουλεύσεις πριν λάβει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση.

Σε καιρούς πανδημίας και πολέμου, το τελευταίο που θα έλειπε από την Ελλάδα, θα ήταν να έπρεπε να συνεννοηθούν οι κυβερνητικοί εταίροι για να αποφασίσουν ποιους θα στηρίξουν από τους πληττόμενους κλάδους και ποιους θα στηρίξουν στα κύματα της ακρίβειας 

Κι όλα αυτά διασφαλίζονται στο διηνεκές, όταν διασφαλιστεί και το αυτονόητο: Ότι ένα κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, θα του δίδεται η δυνατότητα να κυβερνήσει και να κριθεί από την διακυβέρνησή του. 

Άρα στην περίπτωση του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός, αργά ή γρήγορα, αυτό που φοβάται, δηλαδή την κριτική,  δεν θα την γλυτώσει.

Αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα κατηγορηθεί ως καιροσκόπος. Αλλά θα κατηγορηθεί μόνο από τους καιροσκόπους πολιτικούς που έπαιξαν την χώρα στα ζάρια πολλές φορές και νομοθέτησαν την ακυβερνησία για να μην κυβερνήσει  ποτέ κανείς μετά από αυτούς.

Αν δεν τον αλλάξει όμως, θα κατηγορηθεί κάποτε από το πιο υπεύθυνο και σοβαρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, επειδή δεν φρόντισε να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας. Διότι μπορεί να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και στις επόμενες ή στις μεθεπόμενες εκλογές. Αλλά αυτές οι δέκα έδρες, αργά η γρήγορα την ακυβερνησία θα την φέρουν στη χώρα. 

Όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην πολιτική δεν πρέπει να επιδιώκεις να είσαι πρόσκαιρα αρεστός, αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμος. Αν αυτό ισχύει και για την περίπτωση του εκλογικού νόμου, τότε είναι προφανές το μονοπάτι που πρέπει να διαλέξει…