Κλείσιμο

Του Στέλιου Κάνδια

 

“Ήμασταν ήδη τυφλοί όταν τυφλωθήκαμε, ο φόβος μας τύφλωσε, ο φόβος θα μας κρατήσει τυφλούς”

Περί Τυφλότητος - Ζοζέ Σαραμάγκου

 

“Δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα;” Η κατά τα άλλα ευγενέστατη ιδιοκτήτρια του καφέ της γειτονιάς κοίταξε τους νεαρούς σαν εξωγήινους που μόλις είχαν προσγειωθεί στην Area 51 όταν μέσα στην ανώδυνη κουβεντούλα τής είπαν ότι θα εμβολιαστούν, ανυπομονώντας να επιστρέψουν κι αυτοί στο τελετουργικό του καπουτσίνο σε μαγαζιά όπως το δικό της. Σήκωσε το κεφάλι της προς τα πίσω, τα μάτια της γύρισαν, και είπε αποφασιστικά “εγώ όχι”. Αμήχανη σιωπή. 

Αρχιτέκτονας, παντρεμένη με δύο παιδιά και πατέρα με υποκείμενο νόσημα, όχι μόνο δεν θα εμβολιαστεί, αλλά το διατρανώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Μην της πεις για εμβολιασμό, σε κοιτά όχι σαν εξωγήινο, αλλά σαν τον “οξαποδώ”, κι αν είσαι και δημοσιογράφος σεληνιάζεται και γίνεται κάτι σαν τον κερασφόρο Μπλεκ στο Καπιτώλιο. Άλλος ένας Μεταξάς λέει το δικό του “όχι” στον επίβουλο εισβολέα/“εμβολέα”, αλλά το δικό της “όχι” βάζει άλλους στου ιού την απόχη. 

Καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μού έδειξε (ένα ακόμη) βίντεο στο Facebook με “γιατρό”, εύμορφη ξανθιά στην προκειμένη, που έλεγε κάτι για συνωμοσίες γύρω από τα εμβόλια, για παρακολούθηση, ελεύθερη βούληση και... 5G. Κατέφυγα στα απλούστερα δυνατά επιχειρήματα, λέγοντας ότι τα ράσα δεν κάνουν την ξανθιά, ότι η ιατρική ποδιά στο ίντερνετ δεν κοστίζει πάνω από 20 ευρώ, ότι η "γιατρός" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι χασάπισσα, και ότι είναι προτιμότερο να παρακολουθεί τα επίσημα κανάλια ενημέρωσης. Συμφώνησε. Άλλο που δεν θα το πράξει. 

Κακά τα ψέματα. Όλοι έχουμε συναντήσει στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μας παρόμοια στιγμιότυπα όχι απλώς επιφυλακτικότητας, αλλά... αναφυλαξίας στο εμβόλιο, ακόμα και στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, και συνιστά έκπληξη ότι ο τυφλός αρνητισμός διαπερνά οριζόντια τάξεις και μορφωτικό επίπεδο σύμφωνα με ευρήματα δημοσκοπήσεων όπως της PULSE για τον ΣΚΑΪ.

Ποιο είναι το αντίδοτο στην τυφλή βεβαιότητα και τον πεισματικό αρνητισμό του εμβολιοφοβικού; Ποια τα αντισώματα στους συχνά τραμπ-ουκίζοντες θύλακες παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Θεόσταλτες Βελοπούλειες πανάκειες δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Στoν έμπρακτο, όχι σπάνια βίαιο, ανορθολογισμό των αρνητών του ιού και του αντιεμβολιαστικού κινήματος η απάντηση δε δίνεται με αφορισμούς και διδακτισμούς, αλλά έμπρακτα. Μας οδηγούν οι λαϊκόσοφοι παππούδες και γιαγιάδες που με τα τρεμάμενα άκρα τους έκαναν το πρώτο στέρεο βήμα του εμβολιασμού, θέλοντας να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους, θέλοντας να ξαναπιάσουν το νήμα του χαμένου χρόνου, θέλοντας να ξαναδούν, πιθανότατα με νέα ματιά, παιδιά και εγγόνια δίχως φόβο. Κάποιοι ήταν ήδη τυφλοί όταν τυφλώθηκαν, ο φόβος τους τύφλωσε κι ο φόβος θα τους κρατήσει τυφλούς. Ας είναι η μειοψηφία.

Κυρία Πηνελόπη, κύριε Μιχάλη, κυρία Αλεξάνδρα σας ευχαριστούμε.