Παιχνίδι χωρίς κανόνες

Είναι πολλοί που αναρωτιούνται γιατί τα κόμματα στην Ελλάδα, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα αυτονόητα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και πρόσφατα και η Φινλανδία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούν να συνεννοηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακούμε συχνά στη Βουλή ή στο δημόσιο διάλογο, ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει «κουλτούρα συνεργασίας». Είναι πολλοί που αναρωτιούνται γιατί τα κόμματα στην Ελλάδα, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα αυτονόητα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και πρόσφατα και η Φινλανδία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούν να συνεννοηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτή η συζήτηση είναι ανόητη και αστεία. Γιατί στη χώρα μας έχουμε μείνει πολύ πίσω … 

Στην Ελλάδα τα κόμματα δεν μπορούν να πετύχουν πολύ ευκολότερα πράγματα από την διακομματική συνεννόηση. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πολύ απλές διαδικασίες. Στην Ελλάδα ο πολιτικός μας πολιτισμός, βρίσκεται ακόμα στον μεσαίωνα…

Στην Ελλάδα τα κόμματα δεν μπορούν ακόμα, να πουν μια καλή κουβέντα για αντίπαλό τους, επειδή θεωρούν ότι κάτι τέτοιο σηματοδοτεί πολιτική αδυναμία. Κανένα κόμμα δεν τόλμησε να αναγνωρίσει στον πρωθυπουργό ότι η παρουσία του στις ΗΠΑ, ήταν θετική για την χώρα.

Αλλά κι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ενώ θα έπρεπε να το είχε ήδη πράξει.

Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα καταφέρει οι νεολαίες των κομμάτων, να πραγματοποιήσουν φοιτητικές εκλογές και να εκδώσουν ένα συμφωνημένο και αποδεκτό αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο ζούμε το ίδιο αστείο φαινόμενο, να δηλώνουν όλοι νικητές, χωρίς να βγάζουμε άκρη.

Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα σε αυτά τα απλούστατα, έχει κανένα νόημα να συζητάμε για πολύ πιο σύνθετα όπως είναι η εθνική συνεννόηση και η συγκρότηση πολυκομματικών κυβερνήσεων;

Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο, οτιδήποτε μπορεί να δουλέψει, αν δεν υπάρξουν προηγουμένως σταθεροί κανόνες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει, ούτε για τους κανόνες ...