Κλείσιμο

Του ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

Μεταρρυθμίσεις ζητά η κοινωνία, όχι απώλεια πολιτικού αποθέματος για τη μπάλα. Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι είναι σοβαρό θέμα το ποδόσφαιρο όταν φθάνει στο σημείο να προκαλεί..εθνικό διχασμό, αλλά περιμένεις από μια σοβαρή κυβέρνηση να μην γίνεται μέρος του προβλήματος. Ούτε στο θεσμικό πεδίο, ούτε και στο επικοινωνιακό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Ενώ αρκούσε απλώς να παρακολουθεί, μπουρδουκλώθηκε σε καταστάσεις έξω από τις αρμοδιότητες της.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί με δηλώσεις ή διευκρινίσεις σε ζήτημα που διερευνά η ανεξάρτητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραγόντων του ποδοσφαίρου ικανές να επηρεάσουν τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Η εκτελεστική εξουσία, όπως εκτιμά ο καλόπιστος πολίτης, έχει κάθε λόγο να μένει μακριά. Εκτός κι αν δεν έχει..

Η κυβέρνηση πρέπει, λέει η κοινή λογική, να νομοθετεί σε στιγμές ψυχραιμίας και αυτοκυριαρχίας. Για την παρούσα που αδικεί τον εαυτό της, άλλη μια φορά, εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη διότι δείχνει να.. πνίγεται στο συντριβάνι της Ομόνοιας προτού καν εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων!

Για την αποφυγή κοινωνικού διχασμού και υπό την πίεση καταστάσεων που θα μπορούσαν να καταλήξουν ανεξέλεγκτες, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει νέα διάταξη που αντικαθιστά την..εσχάτη των ποινών, τον υποβιβασμό, για Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες όταν οι βασικοί μέτοχοι τους αποκτούν πολυιδιοκτησία. Η κυβέρνηση πράττει το σωστό, η αντιπολίτευση λαϊκίζουσα την καταγγέλει, αλλά αυτή είναι η δουλειά της.

Όλα αυτά γίνονται προκειμένου την τελευταία στιγμή να προληφθεί η έκρηξη. Για λόγους οικονομίας παρακάμπτω την ανάλυση για τις αιτίες που μας έφεραν σε αυτό το σημείο.

Έχουν προηγηθεί διαχρονικά γεγονότα τα οποία αποδείχθηκαν καθοριστικά για την πολιτική εξουσία, η οποία ουδέποτε όρθωσε ανάστημα στα ποικιλώνυμα συμφέροντα πέριξ του ποδοσφαίρου. Αυτά τα συμφέροντα οικοδόμησαν στρεβλές βεβαιότητες σε ομάδες φιλάθλων. Ο συνδυασμός με εντυπώσεις που δημιουργεί ο δραστήριος λαϊκισμός περί Κράτους του.. Νότου που σκοπίμως υποβαθμίζει τον Βορρά, φέρνει την απειλή της κοινωνικής έκρηξης σαν τσουνάμι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Προφανώς το Μαξίμου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και εννοείται ότι παίρνει κι όλο το πολιτικό κόστος της υποχωρητικότητας, του συμβιβασμού με τα συμφέροντα κλπ.

Διαβάζω ήδη μηνύματα συμπολιτών μας μέσω της κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν την απογοήτευση τους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη διότι πίστεψαν πως θα δουν μια άλλη συμπεριφορά, μια άλλη πολιτική πρακτική.

Αυτό είναι άλλωστε το τίμημα της κυβερνητικής απροννοησίας.

Λογικά αντιδρούν οι πολίτες..

Κυβερνητικοί κύκλοι λένε εμφατικά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν φαινόμενα ανομίας στο ποδόσφαιρο. Αυτό θα αποδεχθεί στην πράξη. Είναι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που περιμένουν οι πολίτες.

Αλλά αυτό μας θυμίζει κάτι απολύτως γνωστό σε όλους: Οι μεταρρυθμίσεις ,λέμε όλοι- άντε οι περισσότεροι- με μια φωνή, πρέπει να γίνουν. Αλλά να ξεκινήσουν από την απέναντι ομάδα. Φαντάσου τώρα να πρέπει να τιμωρηθεί η ομάδα σου. Μπορεί να μην κάνεις κέφι τον πρόεδρο της, αλλά εκείνος καταφέρνει τα προσωπικά του συμφέροντα να τα εμφανίζει σαν κοινά, της ομάδας.
Συνεπώς, αυτή η φορά πρέπει να είναι η τελευταία που η κυβέρνηση αντιδρά υπό πίεση.

Ορθώς διέγραψε η Νέα Δημοκρατία τον ευρωβουλευτή της Θ. Ζαγοράκη, κάνοντας του ένα ακόμη δώρο, την αφαίρεση της ποινής του υποβιβασμού, εκτός από την υποψηφιότητα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αυτός έκανε το «κομμάτι» στη διοίκηση και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και θα συνεχίσει την καριέρα του ως ευρωβουλευτής πιθανώς σε κάποια άλλη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Απλώς η ΝΔ θα πρέπει τώρα να αναζητήσει άλλο πρόσωπο για επαφή με τον κόσμο του ΠΑΟΚ..

Σκοπίμως απέφυγα την αναφορά σε ομάδες, διότι ως οπαδοί φανέλας αλληλοκατηγορούμαστε ότι η αντίπαλη ομάδα έχει ευνοηθεί κατά καιρούς από την πολιτική εξουσία σε αντίθεση με τη δική μας. Και νιώθουμε (πάντα) αδικημένοι..

Το συμπέρασμα από την ιστορία; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίστηκε για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η κοινωνία δίνει ακόμη πίστωση χρόνου και περιμένει. Φαντάζομαι όχι για πολύ ακόμη. Περιμένει μεταρρυθμίσεις και προφανώς αγώνα για να πειστούν οι αντιδρώντες. Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση. Στην προσπάθεια, την επιμονή, το σχέδιο της. Όχι στην εμπλοκή της με τα πίτουρα..