Οι ύφαλοι της δεύτερης κάλπης

Υπάρχουν κρυφοί ύφαλοι στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες που απειλούν να τσακίσουν το κυβερνητικό σκάφος, ενώ δείχνει ότι κάνει μια ευχάριστη κρουαζιέρα μέχρι να πιάσει σε ασφαλές λιμάνι;

Με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής, ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας προς την αυτοδυναμία, θα είναι ένας υγιεινός περίπατος τεσσάρων εβδομάδων. 

Το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε με απλή αναλογική 146 έδρες. Άρα με το bonus της ενισχυμένης αναλογικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες που έχει κατορθώσει να συγκροτήσει κόμμα στη Βουλή τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Είναι όμως έτσι; Ή υπάρχουν κρυφοί ύφαλοι στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες που απειλούν να τσακίσουν το κυβερνητικό σκάφος, ενώ δείχνει ότι κάνει μια ευχάριστη κρουαζιέρα μέχρι να πιάσει σε ασφαλές λιμάνι;

Ναι. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ύφαλοι, που θα πρέπει να τους προσέξει ο καπετάνιος:

  • Ο πρώτος λέγεται Νίκη. Αυτό το κόμμα που από το πουθενά συγκέντρωσε 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%, είναι πιθανό να κατορθώσει να μπει στη Βουλή στις 25 Ιουνίου, κλέβοντας τουλάχιστον δέκα έδρες από το πρώτο κόμμα. Στην Πιερία η Νίκη κατέγραψε ποσοστό 7,46% και στην Πέλλα 6,13%.
  • Ο δεύτερος ύφαλος λέγεται Πλεύση Ελευθερίας. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε 170.000 ψήφους και ποσοστό 2,89, κατακτώντας ένα ποσοστό 5,07 στην Κέρκυρα και 4,52% στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αν κατορθώσει να μπει στην Βουλή, θα κλέψει άλλες δέκα έδρες και η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση με οριακή αυτοδυναμία στην νέα Βουλή.
  • Ο τρίτος ύφαλος λέγεται ΜΕΡΑ 25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε εκτός Βουλής, αλλά με ένα ποσοστό 2,62% και 154.000 ψήφους. Αν κατορθώσει να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έχασε, μπορεί να κατορθώσει να ξαναμπεί στη Βουλή και να αφήσει την Ν.Δ. στα κρύα του λουτρού!!

Φανταστείτε τι θα γίνει, αν η Ν.Δ. μετά από τέτοιο θρίαμβο, δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση…

Είναι πιθανό; Όχι και τόσο. Είναι απίθανο να συμβεί, όσο απίθανο φαινόταν πριν από δέκα μέρες, να αυξηθεί η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα στις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλά μπορεί να συμβεί, όπως συνέβη και με την πανωλεθρία που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να μην καταλάβεις κάποια από τα κρυφά μηνύματα που σου έστειλε η κάλπη…