Της Ιωάννας Μάνδρου

Τα όσα αποκαλυπτικά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Προανακριτική Επιτροπή για αντιθεσμικές παρεμβάσεις, οργανωμένες προσπάθειες ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και σπίλωσης τους χωρίς στοιχεία, έχουν προκαλέσει αίσθηση.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων και πρωτίστως η αποκαλυπτική κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή έφεραν στο φως διεργασίες στο παρασκήνιο της πολιτικής που εμφανίζονται πρωτόγνωρες.

Υπουργός και μάλιστα αρμόδιος για την πάταξη της Διαφθοράς, να καταγγέλλεται, ότι μετείχε  σε ενοχοποιήσεις προσώπων για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελείς βλέψεις και να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Πέραν της υπόθεσης για την Novartis, όπου δέκα πολιτικοί κρεμάστηκαν στα μανταλάκια ως δωρολήπτες, χωρίς στοιχεία, στην Προανακριτική Επιτροπή υπήρξαν μαρτυρίες για παρεμβάσεις σε σειρά υποθέσεων που εκκρεμούσαν στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή περιέγραψε την ενοχοποίηση του ιδίου και στενών του συνεργατών, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, προκειμένου να "χτυπηθούν" ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της ενοχοποίησης του Σταύρου Παπασταύρου που υπήρξε συνεργάτης της συζύγου του Μαρέβας.

Αυτές οι οργανωμένες προσπάθειες, όπως περιγράφονται από τους μάρτυρες, σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία δεν θα είχαν τελεσφορήσει, δεν θα είχαν καν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, αν δεν υπήρχαν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που υπηρέτησαν αυτές τις σκοπιμότητες και μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις καταγγελλόμενες μεθοδεύσεις.

Ειδικά η Εισαγγελία Διαφθοράς καταγγέλλεται, ότι επέδειξε σπουδή στην ενοχοποίηση πολιτικών με τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τους  προστατευόμενους μάρτυρες και οργάνωσε τη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή για τους δέκα πολιτικούς.

Η επικεφαλής της εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ελέγχεται από τον Αρειο Πάγο για τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση, καταγγέλθηκε ακόμα και από έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ότι αγνόησε σοβαρές καταγγελίες του, ενώ άλλοι μάρτυρες καταμαρτυρούν σε βάρος της απίστευτους χειρισμούς στην υπόθεση, που εκπλήσσουν.

Οι ευθύνες της δικαιοσύνης σε υψηλότατο επίπεδο, εκείνο του Αρείου Πάγου αλλά και των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι τεράστιες.

Αν δεν υπήρξαν οι πρόθυμοι εισαγγελείς, αν δεν υπήρχαν εκείνοι που μετείχαν στις ενοχοποιήσεις αθώων πολιτών, δεν θα μπορούσαν να οργανωθούν αυτά που καταγγέλλονται ότι οργανώθηκαν.

Από την ιστορία της Novartis και των άλλων υποθέσεων, αν αποδείχθηκε κάτι που πραγματικά τρομάζει δεν είναι οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και οι ενοχοποιήσεις πολιτικών. Είναι η προθυμία πολλών μέσα στο δικαστικό σώμα να εξυπηρετήσουν αντιθεσμικές πρακτικές και παράνομες καταστάσεις...