Οι δολοφονίες και οι εκλογές

Για τα εγκλήματα, τις στυγερές δολοφονίες η Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διακριτική στάση που ακολουθεί η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή, ότι η Ελληνική Αστυνομία και ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο παραβατικών, ως εμπλεκόμενων στη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι επικρίσεις αφορούσαν στον χρόνο της ανακοίνωσης, καθώς πολλοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, έθεσαν το θέμα. Έθεσαν δηλαδή ζητήματα πολιτικής σκοπιμότητας, αναφέροντας πως τέτοιες ανακοινώσεις, αν γίνονται σε προεκλογική περίοδο, λειτουργούν προς όφελος της κυβέρνησης, καθώς εμφανίζονται ως παραδείγματα πολιτικής αποτελεσματικότητας.

Η αλήθεια είναι, πως οι μηχανισμοί του κράτους οφείλουν να αποφεύγουν κατά την προεκλογική περίοδο ενέργειες, που ενδέχεται να ωφελούν η να βλάπτουν ένα πολιτικό κόμμα, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Για το λόγο αυτό, είθισται, για παράδειγμα, οι δικαστικές αρχές να απέχουν διακριτικά από ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, εκτός κι αν είναι κάτι εξαιρετικά επείγον η εξαιρετικά σοβαρό.

Οπως έγινε για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, όταν η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, κινήθηκε, αν και αυτή απέχει κατά την προεκλογική περίοδο, για τις δημόσιες καταγγελίες βουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου για θέματα οικονομικής διαχείρισης. Κινήθηκε διότι οι καταγγελίες ήταν σοβαρές, το εν λόγω κόμμα μετέχει στην εκλογική διαδικασία και η αρμόδια Αρχή οφείλει άμεσα και ερευνήσει και να καταδείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Αν όσα καταγγέλονται ισχύουν η αν δεν ισχύουν. Και το ένα και το άλλο οφείλουν να το γνωρίζουν πρώτα απ΄όλα οι πολίτες που θα ψηφίσουν.

Όμως για τα εγκλήματα, τις στυγερές δολοφονίες η Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διακριτική στάση που ακολουθεί η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Αν πρόκειται να αποκαλυφθεί ένα έγκλημα, είναι υποχρεωμένη να κινηθεί ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου. Εκτός κι αν τα στοιχεία τα είχε συγκεντρώσει καιρό πριν, η υπόθεση ήταν για μήνες ώριμη και στοιχειοθετημένη και επιλέχθηκε για λόγους καθαρά πολιτικούς η ανακοίνωση της στον ευαίσθητο χρόνο της προεκλογικής περιόδου. Αλλά αυτό για να το θέσει κάποιος πρέπει και να προκύπτει. Πράγμα δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, ας μείνουμε στο θετικό του πράγματος. Έστω και στην προεκλογική περίοδο είναι σημαντικό, πως μια στυγερή δολοφονία ενός δημοσιογράφου άρχισε να αποκαλύπτεται και να έχουν συλληφθεί κάποιοι, που φέρονται να μετείχαν στη δολοφονία του.