Ο λαϊκισμός παλεύεται μόνο με πολιτική δράση - Οι πολιτικοί του ορθολογισμού πρέπει να το δείξουν

Περιστρεφόμαστε γύρω από τον λαϊκισμό, ο οποίος ροκανίζει την Δημοκρατία, δρώντας εντός της. Αυτό δεν αλλάζει και οι κοινωνιολογικές αναλύσεις περιττεύουν, έχουν ειπωθεί πολλά.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Μακρόν έτυχε τριπλής ανάγνωσης στη διαρκώς προβληματισμένη και ανήσυχη ελληνική κοινωνία.

Σκασμένοι από κακία λαϊκιστές, ανορθολογιστές και πάσης φύσεως αριστεροδεξιοί φίλοι της Λεπέν, του Πούτιν αντέδρασαν με την σιωπή τους.

Ενθουσιωδώς αποδεκτός από ευρωπαϊστές και φίλους της κεντρώας αυλής Μητσοτάκη.

Στην τρίτη κατηγορία εντάχθηκαν όσοι υποδέχθηκαν με συγκρατημένη χαρά τη δεύτερη θητεία του Γάλλου Προέδρου, ακριβώς γιατί δεν τους άφηνε χαλαρούς η αγωνία τους για την άνοδο της Ακροδεξιάς Λεπέν.

Η Γαλλίδα πολιτικός αύξησε την εκλογική της δύναμη, την οποία μάλιστα εμφάνισε σαν νίκη, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα του λαϊκισμού. Άλλωστε αυτή είναι η συνεκτική ουσία των ψηφοφόρων της, είτε προέρχονται από τα Δεξιά, είτε από τα Αριστερά. Και ο Αριστερός Μελανσόν μπορεί να μην πριμοδότησε ανοικτά την Λεπέν, δεν έκρυψε όμως και την αντιπάθεια του προς τον Μακρόν. Συνεπώς, περιστρεφόμαστε γύρω από τον λαϊκισμό, ο οποίος ροκανίζει την Δημοκρατία, δρώντας εντός της. Αυτό δεν αλλάζει και οι κοινωνιολογικές αναλύσεις περιττεύουν, έχουν ειπωθεί πολλά.

Το θέμα είναι εάν οι πολιτικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό και να μειώσουν την επιρροή του στην κοινωνία. Πρώτος ο Πρόεδρος Μακρόν έδειξε ότι σκοπεύει να αναλάβει πολιτικές δράσεις και δεν θα περιοριστεί σε διαπιστώσεις και αναλύσεις. Ας το πράξει ώστε να αποτελέσει το παράδειγμα για άλλους με αντίστοιχες αντιλήψεις.

Ο λαϊκισμός και ο ανορθολογισμός δεν παλεύονται με δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, όπως συνηθίζουν πολιτικοί που παριστάνουν τους μαχητές. Δεν παλεύονται στα λόγια χωρίς πράξεις. Ο λαϊκισμός και ο ανορθολογισμός θίγουν ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών που δεν βρίσκουν απάντηση από, τη συνήθως περιορισμένη λόγω πολιτικής ορθότητας, πολιτική πρακτική. Αγκαλιάζουν κοινωνικά στρώματα στα οποία καλλιεργούνται συστηματικά στρεβλές  εντυπώσεις περί δήθεν αποξένωσης τους από τους πολιτικούς της ελίτ. Η φοβική στάση κεντρώων πολιτικών και η άρνηση τους να ασκήσουν πολιτική δράση με δύσκολα θέματα επιτρέπει στον λαϊκισμό να κάνει το πολιτικό του μάρκετινγκ επενδύοντας στα πλέον ταπεινά ένστικτα και συμπεριφορές ευτέλειας.

Τα άλλοθι για τους σοβαρούς της πολιτικής εξαντλήθηκαν. Εάν θέλουν να παραμείνουν στην πολιτική πρέπει να παλέψουν με τον λαϊκισμό. Με πράξεις. Δύσκολο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αλλιώς θα ηττηθούν..