Της Ιωάννας Μάνδρου

Η έναρξη των εμβολιασμών για την πανδημία είναι γεγονός με αυτονόητη σημασία. Δεν χρειάζεται να υποστηριχθεί το σημαντικό του πράγματος και πως η επιστήμη μπόρεσε να διασφαλίσει  για την ανθρωπότητα μια τόσο σπουδαία και ανεκτίμητη παροχή.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν τους τελευταίους μήνες και ζουν με την ελπίδα του εμβολίου για λόγους που είναι προφανείς. 

Σε άλλες εποχές, που η επιστήμη δεν μπορούσε να λυτρώσει τον άνθρωπο από πανδημίες και αρρώστιες, η ανθρωπότητα βρέθηκε στο έλεός τους με εκατομμύρια θύματα. Στις μέρες μας, ευτυχώς, τα πράγματα είναι αλλιώς.

Και ενώ το δώρο της επιστήμης είναι πλέον στη διάθεση όλων, όσοι θέλουν και μακάρι αυτοί που θέλουν να είναι πολλοί, βλέπουμε πώς η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί για κάποιους, πολίτες και πολιτικούς, προσεγγίσεις που είναι δυσανάλογα μικρές της αξίας του ίδιου του γεγονότος των εμβολιασμών και της μεγάλης προσφοράς της επιστήμης.

Τα κοινωνικά δίκτυα και κοντά σε αυτά και δημοσιολογούντες ασχολούνται με το φανελάκι του μεγάλου επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αγένειας αλλά και κοινωνικής στοχοποίησης του χειρίστου είδους.

Άλλοι πάλι εκμηδενίζουν την σημασία του πολιτικού παραδείγματος για τους εμβολιασμούς και μερικοί - διότι έχουμε και τέτοια- φθάνουν στο σημείο να αμφισβητήσουν και το ίδιο το εμβόλιο!

Κοντά σε αυτά η κυβέρνηση που φέρει το βάρος της ευθύνης για το τεράστιο εγχείρημα της επιτυχίας των εμβολιασμών των πολιτών, ανακοίνωσε έναν αριθμό κρατικών αξιωματούχων που εμβολιάστηκαν ήδη, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα, κάτι που πυροδότησε  υποψίες και κριτικές για "ρουσφέτια" και για εμβολιασμούς έξω από τις πραγματικές προτεραιότητες, κάτι που σε αυτή τη συγκυρία είναι από κάθε άποψη εξαιρετικά αρνητικό.

Η διαφάνεια στο θέμα των εμβολιασμών είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει. Οι πολίτες έχουν κουραστεί, χιλιάδες γύρω μας οικονομικά καταστρέφονται από την πανδημία, οικογένειες θρηνούν απώλειες, χιλιάδες ζουν με την αγωνία της επιβίωσης και πολλοί δίνουν μάχες ζωής και θανάτου. Ποιοί εμβολιάζονται και για ποιό λόγο, η τήρηση αυστηρής προτεραιότητας με βάση τον σχεδιασμό πρέπει να θεωρηθούν αυτονόητα για τη γνώση των πολιτών.

Θα είναι ολέθριο να επικρατήσει η καχυποψία και η υπόνοια, η πολιτική τους εκμετάλλευσης, αν θεωρηθεί  ότι κάποιοι έχουν τον τρόπο τους και περνάνε  μπροστά από άλλους και στο εμβόλιο. Σε μια χώρα που η αξιοκρατία έχει τόση σχέση όσο η μέρα με τη νύχτα, αν και στο εμβόλιο επιβεβαιωθεί ότι το "μέσον" έχει την αξία του. Τότε καήκαμε.

Γι’ αυτό, το ποιοί ως τώρα έχουν εμβολιαστεί, ποιοί είναι οι κρατικοί αξιωματούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των 126 είναι μία λίστα που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Διαφάνεια και μόνον διαφάνεια.