Του Βασίλη Χιώτη

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει ήδη, για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι εντελώς ανόητη. 

Πρώτα από όλα, επειδή έχει ξεκινήσει, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού. Αλλά το κυριότερο γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα, πως θα κινηθεί ο νέος αρχηγός, όταν θα αρχίσουν να του βάζουν τρικλοποδιές οι αρχηγοί των κομμάτων, που είναι πιθανόν να έχουν απώλειες μετά την εκλογή του. Γιατί, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας σκοπεύουν να του ράνουν τον δρόμο με ροδοπέταλα…

Για παράδειγμα, το πρωί της επόμενης Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία θα συγχαίρει τον νέο αρχηγό, είτε αυτός είναι ο Ανδρουλάκης, είτε είναι ο Παπανδρέου. Κι αμέσως μετά τα συγχαρητήρια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τον καλέσει να συστρατευθούν σε μια προοδευτική συμμαχία με την κοινωνία, για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Από τον τρόπο που θα απαντήσει ο νέος αρχηγός στην πρόσκληση αυτή, θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα, για το πώς θα πορευτεί και από πού σκοπεύει να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Συγχαρητήρια θα λάβει ο νέος αρχηγός και από τον πρωθυπουργό. Ο οποίος θα τον καλέσει να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και κοινωνικής προστασίας, εφόσον και ο ίδιος τις θεωρεί προοδευτικές. Από τον τρόπο που θα απαντήσει ο νέος αρχηγός, θα έχουμε ένα ακόμα δείγμα, για την στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει.

Αν απαντήσει και στους δυο με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα…

Αν κάτι πλήρωσε ακριβά τους προηγούμενους μήνες το ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν αυτή η τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τολμά κάθε φορά να συντάσσεται με εκείνον που έχει το δίκιο με το μέρος του. Αν ο νέος αρχηγός, συνεχίσει την ίδια στρατηγική, τότε το πιθανότερο είναι να μην κερδίσει ψηφοφόρους, ούτε από το ένα μεγάλο κόμμα, ούτε από το άλλο.

Για να πούμε λοιπόν ποιον θα βλάψει περισσότερο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τον παρακολουθήσουμε επί μήνες.

Ο νέος αρχηγός θα κριθεί από την πορεία που θα χαράξει και θα ακολουθήσει, ως τις εκλογές. Από τη στάση που θα κρατήσει στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην πανδημία και στα αιτήματα της κοινωνίας. 

Τότε θα τον δούμε και τότε θα τον μετρήσουμε. Στο πεδίο της μάχης με δυο ικανότατους πολιτικούς αντιπάλους θα τον αξιολογήσουμε. Κι όχι από τώρα, που ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά του.

Γι αυτό και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι εντελώς χαζή. Κι αφελείς όσοι προσπαθούν να την παρακολουθήσουν…