Του Βασίλη Χιώτη

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση του νέου Ποινικού Κώδικα στη Βουλή και υπερψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, με εξαίρεση τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ψήφισαν «παρών».

Κι εδώ είναι το σημείο που πρέπει να σταθούμε. Όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν κάνει την επιλογή να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην στρατηγική «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Αλλά το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει κάποιο λόγο που σχεδόν σε όλα ψηφίζει πλέον «παρών»; Και τι σημαίνει το «παρών»; Σημαίνει ότι δεν ψηφίζω «ναι» για να μη μας πουν ότι συντάσσομαι με την κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζω και «όχι» για να μην μας πουν ότι συντάσσομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Είναι αυτή η αυτοκαταστροφική λογική των ίσων αποστάσεων, που ακολουθεί εδώ και μήνες το ΚΙΝ.ΑΛ. από την οποία τόλμησε χθες να πάρει αποστάσεις και να υπερψηφίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Είναι αυτή η λογική, που μετέτρεψε το ΚΙΝ.ΑΛ. από …πάσης Ελλάδος, που ήταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ, να καταλήξει σε μικρό κόμμα, ουραγό των εξελίξεων.
Κι η τακτική, είναι διπλά καταστροφική τώρα.

Σε μια περίοδο που το ΚΙΝ.ΑΛ. καλείται να αποδείξει ότι είναι απαλλαγμένο από σκοπιμότητες και τάσσεται σταθερά με το καλό της κοινωνίας, στον δρόμο για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να απαλλαγεί από ταμπού και αγκυλώσεις, αδιαφορώντας για το τι θέλουν οι πολίτες.

Που ακριβώς διαφωνεί άραγε το κόμμα της Ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως, όταν ο νέος Ποινικός Κώδικας, που συνέταξαν καταξιωμένοι και οικουμενικής αποδοχής νομικοί, διορθώνει τον Κώδικα που συνέταξε κακήν κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μεταξύ άλλων προβλέπει:  

•    Αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα, μεταξύ των οποίων η κατοχή και η χρήση μολότοφ.
•    Πραγματική έκτιση της ποινής φυλάκισης όπως  ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαιακά συστήματα.
•    Επαναφορά ορισμένων πλημμελημάτων σε κακουργήματα, όπως για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά αδικήματα.
•    Αυστηροποίηση των σεξουαλικών αδικημάτων με δυνατότητα προτεραιοποίησης της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.

Σε όλα αυτά, το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε χθες να πει «παρών» για να μην κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι συμπλέει με την Ν.Δ.

Και ψηφίζοντας τελικώς «παρών», συνέπλευσε με όλα τα άλλα, εκτός από την κοινωνία, που όλες αυτές τις ρυθμίσεις τις απαιτεί επί χρόνια…