Της Ιωάννας Μάνδρου 

Η ιστορία με τον νεαρό και την παρέα του, που σε μία ταβέρνα στην Αιδηψό, βρήκαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ξεκαρδιστούν στα γέλια με το γατάκι, που πήγε να φάει ένα ψαράκι που του έδωσαν και βρέθηκε με μία κλωτσιά στη θάλασσα, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου στο τεράστιο κεφάλαιο της κακομεταχείρισης των ζώων στη χώρα μας.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη ενός πολιτισμένου ανθρώπου, που αν δεν αγαπά τα ζώα, οφείλει να τα σέβεται και πάντως να μην κάνει κάτι που θα τα πονέσει και θα τους αφαιρέσει τη ζωή.

Τα ζώα, κατοικίδια, σκυλάκια, γάτες, κατσίκες, γαιδουράκια, άλογα και λοιπά πραγματικά υποφέρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αντιμετωπίζονται με βαναυσότητα, εχθρότητα και πάντως οι περισσότεροι δεν κατανοούν ότι είναι συναισθανόμενα πλάσματα, που καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται τα πάντα, πονούν και θέλουν να ζουν με ασφάλεια.

Τα χιλιάδες αδέσποτα, τα εγκατελειμμένα γαιδουράκια και ιπποειδή, αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη, πως η σχέση των περισσοτέρων με τα ζώα είναι προβληματική, ανεύθυνη και έξω από τα μέτρα του πολιτισμού ενός σύγχρονου ανθρώπου.

Εκείνο όμως που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι είναι τα πολλά περιστατικά βασανισμού και κακοποίησης ζώων. Σε όλη την Ελλάδα.

Διεθνείς έρευνες, μελέτες και επιστημονικές αποδείξεις έχουν στοιχειοθετήσει πλέον, πως εκείνος που κακοποιεί, θανατώνει και βασανίζει ζώα, γρήγορα θα εκδηλώσει παραβατικές συμπεριφορές σε αδύναμα μέλη της οικογένειας και της κοινωνίας ευρύτερα. Η κακοποίηση των ζώων συνδέεται άμεσα με εγκληματικές συμπεριφορές και βαθιές παραβατικότητες.

Αποδεδειγμένο. Ακόμα και στην περίπτωση του νεαρού της Αιδηψού που κλώτσησε το γατάκι στη θάλασσα αφού προσπάθησε να το δελεάσει με ένα ψαράκι, προκύπτει ότι είχε ποινικές εμπλοκές και παρελθόν με εμπόριο ναρκωτικών.

Τελευταία η κυβέρνηση ψήφισε ένα σκληρό νόμο για την προστασία των ζώων από τους βασανισμούς και τις κακοποιήσεις. Στο χέρι όλων μας είναι να εφαρμοστεί. Και πρωτίστως στο χέρι της δικαιοσύνης, που οφείλει να επιβάλει τις αυστηρές ποινές που προβλέπονται σε πρόστιμα και φυλακίσεις για όσους τον 21ο αιώνα, προσβάλουν την έννοια του ανθρώπου και συμπεριφέρονται στα ζώα με κτηνωδία. Η φιλοζωία είναι πρώτα απ΄όλα πολιτισμός.

Μπράβο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο που κινητοποιήθηκε για τη σύλληψη του νεαρού με το γατάκι, όπως και χίλια μπράβο σε εκείνους που ανέδειξαν το θέμα. Είναι καιρός πιά να απαλλαγούμε από τέτοιες συμπεριφορές που μας προσβάλλουν και θίγουν την ανθρωπιά μας.