ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

Υποχρέωση του Πρωθυπουργού κάθε φορά που ερωτάται σχετικώς να τις διαψεύδει. Δεν εξαγγέλλονται οι εκλογές άλλωστε. Αναγγέλλονται!

Στον προγραμματισμό του Μαξίμου προηγείται η ψήφιση του εκλογικού νόμου, ακολουθεί η ανακοίνωση του προσώπου για ΠτΔ και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Ακόμη μια ευκαιρία να διαφημίσει την Ελλάδα και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του καθώς θα έχει συμπληρώσει έξι μήνες διακυβέρνησης. Θα έχει ήδη αρχίσει την αξιολόγηση των υπουργών του όπως έχει υποσχεθεί στους πολίτες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3

Το σκηνικό των πρωθυπουργικών επισκέψεων στα Υπουργεία με συσκέψεις εργασίας θα αποτελέσει την αφορμή νομίζω ώστε να ξυπνήσουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από τη..χειμερία νάρκη στην οποία έπεσαν πρόωρα εν μέσω ζεστού φθινοπώρου!

Έως την άνοιξη Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί θα έχουν βρει τον ρυθμό που χρειάζονται για να ζητήσουν ψήφο προτίμησης δύο φορές. Την πρώτη, στις εκλογές με την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη δεύτερη με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης που θα ψηφίσουν σε λίγες ημέρες οι 158 βουλευτές της ΝΔ.

Η απόφαση για εκλογές είναι αποκλειστική σκέψη και ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού. Λαμβάνεται με γνώμονα το συμφέρον του ιδίου. Προφανώς κρίνεται για την απόφαση του την οποία οφείλει να αιτιολογήσει εάν πρόκειται για πρόωρες. Δεκαετίες τώρα, με αφορμή τις συνηθισμένες εμπλοκές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε εμπεδώσει πως η επίκληση τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκλογές. Δε νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα μετέλθει τέτοιων μεθόδων. Δεν το έχει ανάγκη. Απεύχομαι, από την άλλη, οποιαδήποτε δυσάρεστη περαιτέρω εμπλοκή που θα μπορούσε να καταπατήσει τη θέση της Ελλάδος δυσχερέστερη και επιλέγω την καλύτερη εκδοχή των πραγμάτων.

Όμως ακόμη και σε αυτή την ιδανική περίπτωση, η αναγκαστική οδός της διενέργειας διπλών εκλογών ώστε η χώρα να ξανασυναντήσει τη λεωφόρο της κανονικότητας, φαντάζομαι ότι δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού στον Κ. Μητσοτάκη.

Λογικά, υποθέτει κανείς ότι καταλληλότερος χρόνος διενέργειες διπλών εκλογών δεν είναι το τέλος της τετραετίας αλλά η αρχή της. Όταν ακόμη δεν έχει ξεφτίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση. Όταν οι αρνητικές αναφορές στην προηγηθείσα κυβέρνηση Τσίπρα είναι φρέσκες.
Όταν δεν έχει συμβεί κάποιο γεγονός που να έχει αφήσει αρνητική επίγευση στους ψηφοφόρους. Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να ανασυγκροτηθεί ο ίδιος και να έχει ανασυντάξει το κόμμα του.

Ίσως ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι η καταλληλότερη στιγμή ώστε να μηδενίσει το κοντέρ ο Πρωθυπουργός κάνοντας κι ένα δώρο στον αντίπαλο του. Να συγκροτήσει ο Α. Τσίπρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της προτίμησης του. Δηλαδή όσων επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παραμείνει Κόμμα της νοοτροπίας του 3%..

Τι όμως θα επιτύγχανε ο Πρωθυπουργός εάν αποφάσιζε πρόωρες εκλογές την Άνοιξη;

Να προσδώσει αέρα νίκης σε μια κυβέρνηση που ξεκίνησε εξαιρετικά, δυναμικά, αποφασιστικά, ελπιδοφόρα!
Έτρεξε κατοστάρι έως τον Σεπτέμβριο,
Και μετά κλάταρε..

Υπό το βάρος κρίσης στο Μεταναστευτικό και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση έκανε βουτιά σε αυτά τα θέματα και χάθηκε στα αδιέξοδα της καθημερινότητας.

Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις στα ζητήματα της αστυνόμευσης, της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ενέργειας που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Η κυβέρνηση θέλει επανεκκίνηση. Θέλει τόλμη. Θέλει θάρρος. Θέλει λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κόστος (μη ξεχνάμε πολιτικοί είναι, η κοινωνία σε όλα τα στρώματα επιζητεί το κανάκεμα της) να δείξει υποδείγματα της πολιτικής της στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Αγροτική Οικονομία, στις Συγκοινωνίες, στις Υποδομές, στην Οικονομία, στο Μεταναστευτικό. Παντού..

Έχει ένα ακόμη επιχείρημα ο Πρωθυπουργός: Από τις 7 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε την προσπάθεια να φέρει την Ελλάδα στην ορθή κατεύθυνση. Και το πέτυχε κάνοντας στρατηγικές κινήσεις. Μετά τις εκλογές της Άνοιξης ήρθε η στιγμή να εφαρμόσει την πολιτική του που θα σφραγίσει την αναγέννηση της Ελλάδας..