Η Χρυσή Αυγή και ο εισαγγελέας Ντογιάκος

Δύσκολα η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα μπορούσε να προσπεράσει την υποψηφιότητα Ντογιάκου για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τα πεπραγμένα μιας εισαγγελικής καριέρας στην πρώτη γραμμή. Επιτέλους. Μια επιλογή που την αξίζει η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν ήταν έκπληξη η επιλογή του έμπειρου εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Βέβαια οι υποψηφιότητες για μια τόσο νευραλγική, ίσως την νευραλγικότερη θέση στην ηγεσία της δικαιοσύνης, υπήρξαν πολλές και ανάλογες και οι προτάσεις. Τόσο σε εισαγγελικούς όσο και σε δικαστές, μια και για τη θέση του Εισαγγελέα, μπορεί να επιλεγεί και δικαστής και εισαγγελέας, κάτι που δεν γίνεται για παράδειγμα για την Προεδρία του Αρείου Πάγου.


Ο Ισίδωρος Ντογιάκος επώνυμος και προβεβλημένος εισαγγελικός λειτουργός είναι χρόνια στο τιμόνι πολλών κρίσιμων εισαγγελικών υπηρεσιών. Είχε διατελέσει προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών και συγκρούστηκε μετωπικά με την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όταν επιχείρησε να τον αποκαθηλώσει από τη διεύθυνση της Εισαγγελίας, αν και είχε εκλεγεί με την ψήφο των συναδέλφων του.


Υπέστη επί των ημερών Προεδρίας Θάνου πολλά. Αντεξε σε διώξεις και επαγγελματικές μειώσεις χωρίς λόγο, αλλά τελικά μπόρεσε με την αξία που διέθετε μετά απο τρεις και πλέον δεκαετίες υπηρεσίας στην Εισαγγελία να φθάσει στον Αρειο Πάγο και να επιλεγεί αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από χρόνια.
Πέραν όμως από τις διοικητικές και εισαγγελικές ικανότητες του Ισίδωρου Ντογιάκου, εκείνο που τον καθιέρωσε στην κοινωνική συνείδηση, και τον επέβαλε στο πολιτικό σύστημα ως εισαγγελικό λειτουργό που τιμά τη θέση του, ήταν το ιστορικό πόρισμά του, 713 σελίδων, με το οποίο παρέπεμψε σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.


Αν το πόρισμα εκείνο δεν είχε τη νομική και πραγματική θεμελίωση που είχε από τα χέρια του Ισίδωρου Ντογιάκου, η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για ένα πολιτικό κόμμα, που ήταν τότε η ΧΑ, δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο. Και πολλά θα είχαν εξελιχθεί αλλιώς στα πολιτικά μας πράγματα και στην εμπέδωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αν το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής δεν είχε δικαστικά χτυπηθεί και καταδικαστεί, όπως συνέβη.


Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους. Δύσκολα η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα μπορούσε να προσπεράσει την υποψηφιότητα Ντογιάκου για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αυτά τα δεδομένα και με τα πεπραγμένα μιας εισαγγελικής καριέρας στην πρώτη γραμμή. Επιτέλους. Μια επιλογή που την αξίζει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.