Η βία κατά των ζώων, κίνδυνος για όλους

Της Ιωάννας Μάνδρου

Η τυφλή και ανεξέλεγκτη βία που εκδηλώνεται πολύ συχνά κατά των ζώων, κυρίως των κατοικίδιων, είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σοβαρό με παραμέτρους που δεν σχετίζονται καθόλου με το αν κάποιος είναι φιλόζωος ή όχι.

Μη γελιόμαστε. Αυτός που δεν θέλει τα ζώα, δεν τα θέλει στο σπίτι του, η δεν αντιλαμβάνεται την αξία που μας δίνουν στη ζωή, δεν θα τα κακοποιήσει. Δεν θα σηκώσει ούτε το μαχαίρι, ούτε το στυλιάρι για να τα σκοτώσει, να τα τραυματίσει και να τα εκφοβίσει.

Η υπόθεση με τον "εκπαιδευτικό" θέτω σκόπιμα τη λέξη σε εισαγωγικά, που μαχαίρωσε εν ψυχρώ με τη βοήθεια συνεργού του ένα σκυλάκι, ευτυχώς προκάλεσε αντιδράσεις και σόκαρε.

Πέραν της τιμωρίας που οφείλει η δικαιοσύνη να επιφυλάξει στον δράστη αυτής της ωμής βίας κατά ανυπεράσπιστου πλάσματος, όλοι μας οφείλουμε να παραδεχθούμε και να προβληματιστούμε πάνω στα εξής.

Διεθνείς αξιόπιστες έρευνες σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα, που έχουν επηρεάσει την νομοθεσία για την ποινική αντιμετώπιση των δραστών για την κακοποίηση των ζώων, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές. Συμπεράσματα που αποδεικνύουν πολύ σοβαρές παραμέτρους για την κακοποίηση των ζώων.

Ας το προσέξουμε αυτό. Οσοι εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά, κακοποιούν η σκοτώνουν ζώα, διαθέτουν επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους. Πάντα, όχι σχεδόν, οι άνθρωποι αυτοί, το λένε οι επιστήμονες είναι βίαιοι με ευάλωτες ομάδες, όπως τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους, επιθετικοί με τους γείτονες και λοιπά.

Μάλιστα στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, εισαγγελείς, αστυνομικοί και δικαστικές αρχές είναι εκπαιδευμένοι, να κινούνται και να αξιολογούν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, στοιχεία που σχετίζονται με την κακοποίηση των ζώων.

Πριν από δύο χρόνια τέτοια σεμινάρια από αμερικανούς ειδικούς είχαν οργανωθεί επιτυχώς και στη χώρα μας από την Ελληνική Αστυνομία και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από  προσπάθειες που είχαν καταβληθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων και την πρόεδρο της Ειρήνη Μολφέση.

Γι αυτό, πέραν του τι θα κάνει η υπουργός Παιδείας για τον εν λόγω "εκπαιδευτικό", και τι η δικαιοσύνη, όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Που είναι μεγάλο και σοβαρό. Οι κακοποιήσεις των ζώων είναι η κορυφή του παγόβουνου, υπάρχει αποκάτω νοσηρόρητα, βίαιη προσωπικότητα, επικινδυνότητα για όλους.