Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε, οι εκλογές δεν θα αργήσουν...

Οι εκλογές μύρισαν, κατα τον Πρωθυπουργό, καθώς κυκλοφορούσε μια μέρα στην Καλλιθέα, αλλά την επόμενη στιγμή ξεμύρισαν. Πιθανότατα ούτε ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όμως οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, συμπεριφέρονται σαν να εξελίσσεται πια προεκλογική εκστρατεία

Καθώς σκεφτόμουν τον πρόλογο για το εβδομαδιαίο σημείωμα, έπεσα πάνω στις λεπτομέρειες του συμβάντος σε Δημοτικό σχολείο των Σερρών. Εγκληματική αμέλεια τεχνικού συνεργείου σκότωσε 11χρονο μαθητή!

Το συνεργείο εργαζόταν στο λεβητοστάσιο σε ώρα λειτουργίας του σχολείου. Ο διευθυντής δήλωσε πως επανειλημμένως είχε ζητήσει το συνεργείο να δουλεύει ημέρες που το σχολείο αργεί.

Ο ίδιος καταγγέλει ότι δεν εισακούστηκε, ότι δεν του έδιναν σημασία. Καθώς πραγματοποιούνταν εργασίες εγκατάστασης καυστήρα γεωθερμίας, φαίνεται πως υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και το συνεργείο λειτούργησε παράλληλα και τον καυστήρα πετρελαίου. Προκλήθηκε έκρηξη από την οποία εκτοξεύτηκε η πόρτα του λεβητοστασίου που έπεσε πάνω σε τρεις μαθητές.

Τραυμάτισε θανάσιμα το 11χρομο παιδί και ελαφρύτερα άλλους δύο συμμαθητές του.

Ανεύθυνη συμπεριφορά, καμμία προσήλωση στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, συνήθης παραβίαση τους, κανένας ουσιαστικός έλεγχος από τον Δήμο Σερρών που έχει την ευθύνη συντήρησης των Σχολικών μονάδων και στο τέλος τραγωδία. Και μυαλό δεν βάζουμε...

Οι λεπτομέρειες έχουν φυσικά τη σημασία τους. Στο Δημοτικό σχολείο με πρόγραμμα ΕΣΠΑ γινόταν εγκατάσταση  συστήματος γεωθερμίας. Ο διευθυντής του σχολείου ζητούσε οι εργασίες να γίνονται σε ημέρες αργίας του σχολείου.

Η  Εισαγγελία Σερρών στην απόδοση των ευθυνών θα αναζητήσει, προφανώς, εάν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, εάν το συνεργείο ήταν πιστοποιημένο, εάν οι επιβλέποντες του έργου ήταν παρόντες κλπ.

Ένα 11χρονο παιδί, έφυγε για το σχολείο και δεν επέστρεψε στο σπίτι του. Ο πατέρας του γιατρός, που ειδοποιήθηκε για το ατύχημα, προσπάθησε να το κρατήσει στη ζωή. Βυθίζει σε θλίψη, η απώλεια και ταυτοχρόνως σε κάνει να διερωτάσαι πότε επιτέλους θα τελειώσει η στιγμή της.. «κακιάς ώρας»;

Εδώ όμως είναι το καθήκον του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, να σφίξουν την εποπτεία στα συνεργεία, να απαιτούν την τήρηση των κανόνων και τον έλεγχο κατά την εκτέλεση των τεχνικών έργων όταν οι πιθανότητες δεν αποκλείουν ατύχημα από αμελή συμπεριφορά.

Την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη ένας 16χρονος Ρομάν τραυματίσθηκε σοβαρά από πυροβολισμό αστυνομικού, σε φάση καταδίωξης του. Ο ανήλικος οδηγός εφοδίασε με καύσιμα το αυτοκίνητο σε πρατήριο υγρών καυσίμων αλλά δεν πλήρωσε το αντίτιμο και έφυγε εποχούμενος. Ο υπάλληλος ενημέρωσε αμέσως αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που έπιναν καφέ μέσα στο κατάστημα του πρατηρίου και αυτοί ξεκίνησαν την καταδίωξη του 16χρονου. Όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην άρνηση του ανηλίκου οδηγού να σταματήσει, αστυνομικός της ομάδας πυροβόλησε.

Η σφαίρα διαπέρασε το πίσω παράθυρο της καμπίνας του αυτοκινήτου, μετά, το μαξιλάρι στήριξης του κεφαλιού στο κάθισμα και τραυμάτισε στο κρανίο τον οδηγό. Νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, αφού υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο, όταν γραφόταν το σημείωμα. Συνοδεύουν οι ευχές μας να κρατηθεί στη ζωή.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τέθηκε σε διαθεσιμότητα και με το άκουσμα του συμβάντος εξελίχθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα διαδηλώσεις με σκοπό την επίθεση στην Ελληνική Αστυνομία. Τα δεδομένα θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες της ΕΛΑΣ και την Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση διαφόρων δικαιολογιών δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για παραβατική συμπεριφορά.

Ούτε το ύψος του κλαπέντος, από το πρατήριο καυσίμων ποσού, κριτήριο για να ελεγχθεί ο βαθμός αντίδρασης των αστυνομικών. Θα εξεταστεί, προφανώς, εάν επιχειρησιακά η καταδίωξη και οι συνθήκες της δικαιολογούσαν χρήση υπηρεσιακού όπλου από τον  αστυνομικό. 

Αυτά συγκαταλέγονται στα απρόβλεπτα γεγονότα που...φέρνει ο χρόνος. Η πολιτική τους εκμετάλλευση δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ειδικά στα θέματα ασφάλειας, η κοινωνία στην πλειονότητα της, έχει πια κατασταλαγμένες απόψεις.

Συντείνουν στην τάση της τήρησης και εφαρμογής των νόμων, στην αυξημένη αστυνόμευση, στην πάταξη της ανομίας και των παραβατικών συμπεριφορών. Είναι δεδομένη η στροφή μεγάλου μέρους της κοινωνίας επι συντηρητικότερων θέσεων σε σχέση με το παρελθόν.

Οι εκλογές μύρισαν, κατα τον Πρωθυπουργό, καθώς κυκλοφορούσε μια μέρα στην Καλλιθέα, αλλά την επόμενη στιγμή ξεμύρισαν. Πιθανότατα ούτε ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όμως οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, συμπεριφέρονται σαν να εξελίσσεται πια προεκλογική εκστρατεία. Περιοδεύουν σε συνοικίες, πόλεις και στην ύπαιθρο. Μια κανονική προεκλογική κατάσταση χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ο χρόνος των εκλογών.

Στον δημόσιο διάλογο αναπτύσσεται εκατέρωθεν επιχειρηματολογία, αναφορικά όχι πια ως προς την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά εάν θεωρείται αναγκαίο ή μη να ανακοινωθεί από τώρα η ημερομηνία της Κυριακής των εκλογών με την απλή αναλογική. Θα αφαιρέσει η ανακοίνωση του χρόνου των εκλογών την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον Πρωθυπουργό ή θα του προσθέσει περαιτέρω σοβαρότητα στην ήδη θεσμική του συμπεριφορά;

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών θα σήμαινε ότι θα γίνουν σύντομα, στις αρχές του 2023 και θα ανέτρεπε αυτά για τα οποία δεσμεύεται δημοσίως ο Μητσοτάκης. Από την άλλη οι υπουργοί διανύουν πια τη στιγμή του απολογισμού των πεπραγμένων τους. Πόσους μήνες παράθεσης κυβερνητικού έργου, μπορούμε να αντέξουμε, άραγε; Υπάρχουν και αντοχές! 

Αλλιώς, πρέπει η Κυβέρνηση να μας πει τι σκοπεύει να κάνει από δω και μετά. Όσα περί κυβερνητικής δραστηριότητας ακούγονται αυτές τις ημέρες, πέραν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού που είναι η τελευταία υποχρέωση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο του 2022, δεν είναι παρά προεκλογικές κορώνες που μάλλον δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως σοβαρά αλλά να αντιμετωπίζονται με σχετική συγκατάβαση και κατανόηση λόγω των επερχόμενων εκλογών. 

Εν ολίγοις το σκηνικό αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει, όπως έκανε πάντα στα χρόνια διακυβέρνησης. Δεν κρύφτηκε, ειδικά στα δύσκολα, από τους πολίτες. Κοίταξε στα μάτια την Κοινωνία χωρίς να φοβηθεί. Το αυτό λογικά θα πράξει και τώρα. Με προσήλωση στους θεσμούς αλλά και στην ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. 

Να ανακοινώσει με θάρρος τις αποφάσεις του.