Της Ιωάννας Μάνδρου
 

Ολο και πιό συχνά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνον στη χώρα μας, είχαν αναπτυχθεί θεωρίες και πρακτικές που αμφισβητούσαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο την επιστήμη. Απόψεις ότι τα εμβόλια βλάπτουν, η τέλος πάντων δεν οφελούν, ότι φαρμακευτικά σκευάσματα για αρρώστιες βαριέςείναι επικίνδυνα και καλό είναι κανείς να καταφεύγει σε ...φυσικές λύσεις ακούγονταν όλο και πιό συχνά.

Η πανδημία του κορωνοίού που σαρώνει τον κόσμο, μας κάνει όλους να σκεφτούμε στα σοβάρά την τεράστια προσφορά της επιστήμης στον άνθρωπο τους τελευταίους αιώνες. Χωρίς τα επιτεύγματά της σήμερα δεν θα είχαμε το επίπεδο ζωής που μας κάνει να ζούμε με άνεση, καλύτερα, ασφαλέστερα και με υγεία.

Με αφορμή την τωρινή πανδημία, οι θεωρίες και οι πρακτικές αμφισβήτησης των επιστημονικών δεδεδομένων είναι σίγουρο πως θα δεχθούν σοβαρά πλήγματα και αυτό είναι θετικό.

Ομως παράλληλα θεωρίες συνωμοςίας θα αναπτύσσονται γιατί η ιστορία έχει καταδείξει, πως όταν κάτι πολύ σοβαρό κλονίζει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων, κάποιοι καταφεύγουν στις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, αγνοώντας επιστημονικά δεδομένα, την κοινή λογική και την πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο πως και τώρα με τον κορωνοϊό ακούμε από κάποιους, ευτυχώς λίγους, για ιό που φτιάχθηκε σε εργαστήρια, για ιστορίες με συμφέροντα και άλλα πολλά.

Αν όμως η πανδημία του κορωνοϊού, που όλοι βιώνουμε, αντιμετωπιστεί με επιτυχία από την επιστήμη και τις αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών, αντιεπιστημονικές δοξαςίες και πολιτικές μπαρούφες θα σαρωθούν για το καλό όλων μας. Για να θυμηθούμε και τη ρήση των στωίκών φιλοσόφων. "Ουδέν κακόν αμιγές καλού".