Οι ολιγωρίες των αρχών και η Κιβωτός του Κόσμου

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τωρινές καταγγελίες και το μπαράζ των αποκαλύψεων είναι εύλογα και αυτονότητα.

Οι έρευνες των αρχών στα οικονομικά αλλά και για τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί για κακομεταχείριση παιδιών που φθάνουν ως τη σεξουαλική παρενόχληση για την Κιβωτό του Κόσμου, επιχειρούν να αποκαλυφθεί το εύρος αλλά και το βάθος των όσων συνέβαιναν εκεί.

Η Αρχή το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η Οικονομική Αστυνομία, η Εισαγγελία Ανηλίκων τρέχουν τις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να στοιχειοθετούν τα καταγγελόμενα σε μια δομή με έργο 25 χρόνων που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην κοινή γνώμη, γνωρίζοντας την υποστήριξη από επώνυμους και ανώνυμους πολίτες.

Οι καταγγελίες για κακομεταχείριση παιδιών, αυστηρές τιμωρίες, απομονώσεις και ξυλοδαρμούς ερευνώνται από την Εισαγγελία Ανηλίκων, όπως και η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση.

Για τη διαχείριση των οικονομικών τις έρευνες έχουν αναλάβει η Αρχή για το Ξέπλυμα και η Οικονομική Αστυνομία.

Τα πορίσματά τους θα δώσουν τις απαντήσεις για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και η Εισαγγελία για το ποινικό κομμάτι.

Οι καταγγελίες για κακομεταχειρίσεις παιδιών , οι πληροφορίες για κακοδιαχείριση των οικονομικών, ακόμα και για προσωπικό πλουτισμό και τόσα άλλα προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη, που έρχεται αντιμέτωπη με μια αθέατη και σκοτεινή πλευρά στη δράση μιας κοινοφελούς προνιακής δομής που είχε τόσα χρόνια τόσο σημαντικό έργο.

Και βεβαίως, δικαίως οι πολίτες σοκάρονται και αναρωτιούνται τι πραγματικά έχει συμβεί, όταν μάλιστα ήταν χιλιάδες εκείνοι που ανήκαν στους εθελοντές και στους υποστηρικτές του έργου της εν λόγω δομής.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τωρινές καταγγελίες και το μπαράζ των αποκαλύψεων είναι εύλογα και αυτονότητα.

Ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται στις προνιακές δομές για τα οικονομικά τους αλλά και για τη διαβίωση των παιδιών; Υπήρχαν σίγουρα.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πως η δράση της Κιβωτού ήταν ανεξέλεγκτη.

Ηταν όμως ουσιαστικοί και γίνονταν σε βάθος; Διότι αν οι κρατικές υπηρεσίες ολιγωρούν η δεν κινούνται όπως απαιτείται, τότε τα φαινόμενα, που σήμερα καταγγέλονται θα μπορούσαν να είχαν από καιρό εντοπιστεί και βέβαια περιοριστεί.

Οι προνιακές δομές, τύπου Κιβωτού του Κόσμου, όπως και άλλες που λειτουργούν χρόνια, ήρθαν να καλύψουν και κάλυψαν την απουσία κρατικών δομών για την προστασία ευάλωτων ατόμων και κυρίως παιδιών.

Αν ελέγχονταν με ουσιαστικό τρόπο δεν θα είχαμε φθάσει στην αμφισβήτηση της δράσης τους και στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα είχαν επιβάλει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αυτά δηλαδή που έλειπαν.Προς το συμφέρον των απροστάτευτων παιδιών αλλά και της κοινοφελούς δράσης που είναι αναγκαία.