Κλείσιμο

Της Ιωάννας Μάνδρου

Μετά από πεντέμισι χρόνια το δικαστήριο ανακοινώνει την Τετάρτη την απόφαση του για τη Χρυσή Αυγή, μια απόφαση με μείζονα πολιτική και ποινική σημασία.

Η δίκη για την εγκληματική δράση στελεχών της Χρυσής Αυγής που κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ διάρκειας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο, στιγματίστηκε από την αργή εξέλιξή της και η όλη δικαστική διαδικασία καθορίστηκε από τις παθογένειες του δικαστικού μας συστήματος, που για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσε - παρά τις προσπάθειες των δικαστών- να εκκαθαρίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση σε εύλογο χρόνο.

Πέραν όμως από τις παθογένειες στη λειτουργία της δικαιοσύνης που αποτυπώθηκαν εμφαντικά και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ποινικό εγχείρημα για την εγκληματική δράση στελεχών της ΧΑ που έφθασε ως τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέδειξε ως θετικό πρόσημο την βούληση των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου για δίωξη του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας και για καταδίκη των εγκληματικών του δράσεων.

Αν δεν είχε δρομολογηθεί μετά τη δολοφονία Φύσσα η ποινική έρευνα σε βάρος των πολιτικών στελεχών της ΧΑ, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια των δράσεων ενός πολιτικού μορφώματος με εμφανή χαρακτηριστικά  ναζιστικού τύπου.

Τη βούληση του πολιτικού συστήματος για δίωξη των εγκληματικών δράσεων της ΧΑ επιτυχώς διαχειρίστηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την τότε Εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που ευφυώς μέσω του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη άσκησε δίωξη για εγκληματική οργάνωση, δρομολογώντας συλλήψεις των τότε βουλευτών του κόμματος και του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Με δεδομένο το πολιτικό και ποινικό ενδιαφέρον για την επικείμενη απόφαση της Τετάρτης, το μεγάλο ζητούμενο είναι αν το δικαστήριο θα κρίνει ενόχους τα πολιτικά στελέχη για εγκληματική οργάνωση, αν δηλαδή θα δεχθεί ότι υπήρχε οργανωμένο πολιτικό σχέδιο για τις επιθέσεις και τις δολοφονικές δράσεις στελεχών του κόμματος. Αν συμβεί αυτό το δικαστήριο στη συνέχεια θα έχει να αποφασίσει για τις τελικές ποινές και ποιοί θα πάνε μέσα. Αν δεχθεί την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των πολιτικών στελεχών θα οδηγηθεί σε αθώωση των πολιτικών στελεχών της ΧΑ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την πολιτική και για την ποινική καταδίκη του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας.

Πάντως η εμβληματική Πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη είναι γνωστή για τη δίκαιη κρίση της και τη στιβαρότητα της, στοιχεία που ανέδειξε κατά την πολύχρονη δικαστική διαδικασία κρατώντας το τιμόνι της δίκης με ψυχραιμία και ορθότητα.

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης λοιπόν.