Η κοινωνική αποκτήνωση και το έγκλημα στο Λιμάνι

Μετά τον Πειραιά τίποτα δεν είναι όπως πριν...

Το αποτρόπαιο γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου 36 χρόνων στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ανέβηκε στο πλοίο και πετάχθηκε από μέλος του πληρώματος στη θάλασσα, έχει προκαλέσει φρίκη.


Το γεγονός, ότι επαγγελματίες ναυτικοί, που είναι υποχρεωμένοι να σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα έφθασαν στο σημείο, συστηματικά να οδηγήσουν έναν νέο άνθρωπο σε τραγικό θάνατο υπο τις συνθήκες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο, προκαλεί βαθύτατους προβληματισμούς για την αθέατη πλευρά μιας κοινωνίας, τμήμα της οποίας έχει βυθιστεί στην αποκτήνωση, τη βία και την αδιαφορία.


Σοκάρουν οι εικόνες των μελών του πληρώματος, που επιχειρούςαν συστηματικά να πετάξουν τον άτυχο 36χρονο εκτός πλοίου, την ώρα που εκείνο έφευγε, αδιαφορώντας για την τραγική τύχη του. Οπως επίσης σοκάρουν, αποκαρδιώνουν και προβληματίζουν οι εικόνες πολιτών που βλέπουν από την προβλήτα στο λιμάνι το αποτρόπαιο γεγονός, το καταγράφουν με τα κινητά τους και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να σωθεί ο άνθρωπος.


Από την άλλη πλευρά ο καπετάνιος του πλοίου, όχι μόνον δεν σταματά, όχι μόνον δεν γυρίζει πίσω, όταν ο άνθρωπος είχε πέσει στη θάλασσα, αλλά αποφασίζει να συνεχίσει τον πλού του καραβιού σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Σταματά μόνον, όταν με εισαγγελική εντολή, αναγκάζεται να γυρίσει πίσω!.


Πρωτοφανής και απάνθρωπη, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά εγκληματικής φύσεως από έναν άνθρωπο, που προσβάλλει όχι μόνον την ναυτοσύνη και την πολύχρονη παράδοση της στη διάσωση, αλλά και τις αξίες του ανθρώπου.


Το φρικώδες περιστατικό στον Πειραιά δυστυχώς ήρθε να επιβεβαιώσει εκείνους που από καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια κοινωνική αθέατη, όμως επικίνδυνα υπαρκτή πλευρά, όπου η βία, η παντελής έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια κυριαρχούν και όπου έχει επιβληθεί κανόνες που αντιστοιχούν στον της ζούγκλας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πολύ συχνά τελευταία, σημειώνονται σοκαριστικά περιστατικά ανείπωτης βίας ανάμεσα σε ανήλικους με ανελέητους ξυλοδαρμούς, ότι πρόσφατα είχαμε τη δολοφονία οπαδού της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και γενικά μια γενικευμένη κοινωνική αποκτήνωση, που παραπέμπει σε κοινωνίες με χαρακτηριστικά, που δεν προσιδιάζουν ούτε σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ενσυναίσθηση πολιτών σε μια χώρα της Ευρώπης... Μετά τον Πειραιά τίποτα δεν είναι όπως πριν...