Η μεγάλη ιδέα της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία αδιαμφισβήτητα έφερε την αλλαγή στον κόσμο, θα παραμένει πάντα ζωντανή όσο το διακύβευμα του ελεύθερου ανθρώπου είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Όσο την επικαιρότητα την απασχολούν καθημερινά ζητήματα βίας, τρομοκρατίας, καταναγκασμού, όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται, η Γαλλική Επανάσταση δεν θα πάψει να διατηρεί την διαχρονική της αξία, σαν μια σταθερή έμπνευση για «το μέλλον του σήμερα», όπως χαρακτηριστικά την είχε αποκαλέσει ο Βίκτωρ Ουγκώ. 


Πρόκειται για μια κοινωνική επανάσταση που ήρθε να οδηγήσει τους ανθρώπους στην αναθεώρηση των αληθινών τους αναγκών, το γεγονός που σημάδεψε την ιστορία και πολύ περισσότερο διαμόρφωσε την πορεία του κόσμου τον 19ο αιώνα. Η 14η Ιουλίου είναι η ημέρα που έπεσε η Βαστίλη. Ο συμβολισμός πίσω από αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μέχρι τότε στην περιοχή της Βαστίλης, κρατούνταν όσοι αμφισβητούσαν τον βασιλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βολταίρος, ο σπουδαίος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού ο οποίος φυλακίστηκε εκεί. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε ότι η ιδέα της Γαλλικής Επανάστασης γεννήθηκε μέσα από την διαρκή πνευματική ανησυχία των Διαφωτιστών που είχαν το θάρρος να μιλήσουν για κοινωνική δικαιοσύνη, στοιχείο που ενισχύει την σημασία της παιδείας του ανθρώπου και της πνευματικής του εξέλιξης. Τίποτε δεν θα άλλαζε στον κόσμο αν ο νους βολευόταν. 


Η Γαλλική Επανάσταση αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση πως ακόμη κι αν δεν ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο, θα πρέπει συνεχώς να σκεφτόμαστε το καλό και να διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Είναι χρέος όλων μας, ο καθένας από την δική του θέση, να μεγαλώνουμε πολίτες με βαθιά κατανόηση της Δημοκρατίας, ενός πολιτεύματος που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ό,τι όμως έχει αξία, κατακτιέται και διατηρείται με κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που έλεγε χαρακτηριστικά ο Ιμμάνουελ Κάντ – να τολμάμε να γνωρίζουμε, να τολμάμε να σκεφτόμαστε.