«Αυτά είναι παραμύθια. Άμα είναι να κολλήσεις, κολλάς και τώρα που μιλάμε». Τάδε έφη στην κάμερα του ΣΚΑΪ ηλικιωμένος κύριος, ο οποίος αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρχών και να υπακούσει σε μια πολύ απλή οδηγία. Να κάτσει σπίτι του. 

Και αν νομίζετε ότι ο παραπάνω κύριος αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ανεύθυνου συμπολίτη μας, αυταπατάστε. Τις τελευταίες ημέρες, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που διαγκωνίζονταν για μια θέση στα καφενεία και στις καφετέριες της περιοχής τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η επιλογή τους για τη δημόσια υγεία. Στα Γρεβενά, στην Κοζάνη και στα Γιάννενα, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θεώρησαν σκόπιμο να μην τηρήσουν την απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και των συνανθρώπων τους. Άλλοι πάλι είδαν τον κορωνοϊό ως μια ευκαρία για «μπίζνα», όπως ο 13χρονος, ο οποίος, άκουσον-άκουσον, πούλαγε δόσεις αντισηπτικού στους συμμαθητές του.

Όμως, το απόλυτο ρεσιτάλ ανευθυνότητας έλαβε χώρα στη Σπάρτη, αυτή τη φορά με τις ευλογίες της επίσημης πολιτείας. Ολυμπιακή Επιτροπή και Υπουργείο Πολιτισμού εκτίμησαν πως δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για να ακυρωθεί η λαμπαδηδοδρομία για την Ολυμπιακή Φλόγα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να συνωστιστούν για μια φωτογραφία με τον Τζέραντ Μπάτλερ. Σημειώστε ότι δεν γνωρίζουμε καν αν τελικά θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, η ανοησία, η ανωριμότητα, η ανευθυνότητα και ο παρτακισμός χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά αρκετών συμπολιτών μας.

Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολη καθίσταται η διαχείριση αυτής της έκτακτης κατάστασης, όταν απουσιάζει από τον μέσο Έλληνα κάθε έννοια συλλογικής ευθύνης.

Σε μια μεγάλη κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε με τον κορωνοϊό, ένας πολίτης που θέλει να θεωρείται υπεύθυνος, οφείλει να κάνει δύο πράγματα:

Πρώτον, να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη δέουσα νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δίχως να κατακλύζει τα σούπερ μάρκετ και να αγοράζει πάσης φύσεως βασικά αγαθά, λες και το τέλος του κόσμου είναι πιο κοντά από πότε. Αφήστε που αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το τελευταίο που θα μας απασχολεί, θα είναι η επάρκεια σε χαρτί τουαλέτας...

Δεύτερον και σημαντικότερο, ο πολίτης θα πρέπει να υπακούει στις οδηγίες της Πολιτείας και να ενημερώνεται από τους ειδικούς. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η γενική οδηγία είναι μία και εξαιρετικά απλή. Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και τις επαφές με πολλούς ανθρώπους. Γινόμαστε για μερικές εβδομάδες – αυτό είναι το καλό σενάριο - αντικοινωνικοί. Αλλάζουμε τις συνήθειές μας, έτσι ώστε όταν ο κορωνοϊός, με το καλό, μας εγκαταλείψει, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς.

Η αλήθεια είναι πως ότι μέτρα και να πάρει η πολιτεία - ακόμη και να απαγορεύσει την κυκλοφορία στους δρόμους - στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από τους ίδιους πολίτες, αν αυτά θα αποδώσουν. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που βρίσκεται μπροστά μας. Το ίδιο μοιραίο λάθος έπραξαν οι γείτονές μας Ιταλοί. Υποτίμησαν το μέγεθος της απειλής. Και σήμερα οι γιατροί της Λομβαρδίας συγκρίνουν τον κορωνοϊό με τον παγκόσμιο πόλεμο, μετρώντας πάνω από 1.000 νεκρούς. 

Φίλες και φίλοι, ο κορωνοϊός είναι εδώ και μας δείχνει ήδη τα «δόντια» του. Ας μην περιμένουμε να χτυπήσει τη δική μας πόρτα για να πάρουμε τα μέτρα μας. Ας γίνουμε επιτέλους  υπεύθυνοι πολίτες.  Διαφορετικά, το ‘’una faccia una razza’’ θα αντιλαλεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.