Η αντικυβερνητική διαδήλωση της...κυβέρνησης

Χωρίς αντιπολίτευση η κυβέρνηση οργανώνει και τις αγροτικές διαμαρτυρίες που στόχο έχουν την...κυβέρνηση

Χωρίς αντιπολίτευση η κυβέρνηση οργανώνει και τις αγροτικές διαμαρτυρίες που στόχο έχουν την...κυβέρνηση. Για πρώτη φορά οι συγκεντρώσεις είχαν προϋπόθεση τη συννενόηση με την αστυνομία και την κυβέρνηση. Ήξεραν όλοι μέρες πριν πότε θα ερθουν τα τρακτέρ στην Αθήνα από ποιους δρόμους θα έπρεπε να περάσουν πόση ώρα θα παραμείνουν και πότε ακριβώς θα αναχωρήσουν. Και μάλιστα συντεταγμένα. Την ίδια στιγμή όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν το δίκαιο της διαμαρτυρίας που όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Αλλά έχουν δίκιο!

Σαφώς και δεν είναι σωστό να συνέβαινε μια σύγκρουση. Αυτό δεν θα ήταν προς όφελος καμίας πλευράς. Ούτε και να επεδίωκαν οι αγρότες να εισέλθουν σε κρατικά κτήρια. Εξάλλου οι οποίοι προβοκάτορες είχαν απομονωθεί και αποκλειστεί από τους ίδιους τους αγρότες που κατά γενική ομολογία διατήρησαν μια υπεύθυνη στάση. Σε αυτό συνέβαλε και η προσεκτική και μη προκλητική στάση της αστυνομίας. Οι αγρότες δεν είναι οι συνήθεις μπαχαλακηδες.

 Εξάλλου και οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν θέλησαν να δημιουργήσουν επεισόδια ούτε να προκαλέσουν με τη στάση τους. Μια κίνηση ήταν ικανή να ανάψει ένα φυτίλι που μπορεί να πυροδοτησει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μια σύγκρουση στην πλατεία Συντάγματος με τις αστυνομικές δυνάμεις και με τις μηχανές των αγροτικών οχημάτων αναμενες, θα ήταν και ανεξέλεγκτη αλλά κυρίως θα μείωνε δραματικά τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου που σημειωτέον υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά ίσως από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η οποία νιώθει με τη σειρά της ως δικό της αίτημα τα φθηνά αγροτικά προϊόντα που τα χρυσοπληρώνει.  

Μια τέτοια εικόνα θα προκαλούσε επίσης και φθορά στο κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση που απασχολημένη με τα του οίκου της αδυνατούσε να υποστηρίξει ουσιαστικά και δυναμικά τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αγροτών στην Αθήνα.

Τέλος καλό. Όλα καλά;...