Του Θάνου Πλεύρη*

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια κορυφαία μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη μάχη της ανθρωπότητας απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που δοκιμάζει τις αντοχές όλων των κρατών και των κοινωνιών. Σε αυτήν την μάχη, ενώ κατά βάση όλος ο κόσμος παρουσιάζει μια ενότητα, υπάρχει μια αγέλη λαϊκιστών προερχόμενοι κυρίως από την αριστερά που αυτήν την στιγμή βρίσκουν την ευκαιρία είτε καιροσκοπικά  να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση είτε να ικανοποιήσουν τις  ιδεολογικές τους ονειρώξεις κατά του καπιταλισμού.

Έτσι καλλιεργούνε τους μύθους τους και τις δικές τους πραγματικότητες που έχουν και την δική τους συνωμοσιολογία.

Πρώτον, κλασική κορυφαία προσέγγιση της  συνωμοσιολογίας ότι ο ιός είναι εργαστηριακός που τον έστειλε η Δύση για να διαλύσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Ο μύθος κατέρρευσε, καθώς πλέον πλήττεται το σύνολο της  παγκόσμιας οικονομίας με επίκεντρο την Δύση.

Δεύτερον, άμεση τροποποίηση της πρώτης συνωμοσιολογικής προσέγγισης, ο εργαστηριακός αυτός ιός έγινε για  να μειώσει τον υπερπληθυσμό της γης και για αυτό κτυπά τις μεγάλες ηλικίες. Ο μύθος καταρρέει καθώς και με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν πρόκειται να επιτευχθεί τέτοια μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού που  να δικαιολογεί τέτοιο σενάριο. Σημειωτέον, εάν τον έφτιαξε η Δύση για αυτόν το λόγο, δεδομένου ότι  η Δύση πρωτίστως έχει γερασμένο πληθυσμό θα ήταν μια κίνηση αυτοπυροβολισμού.

Τρίτον, σε όλη αυτή τη συνωμοσιολογία δεν μπορεί  να μείνει έξω η φαρμακευτική  αγορά που φυσικά έχει ήδη το εμβόλιο αλλά δεν το δίνει για να έχει περισσότερες πωλήσεις. Δηλαδή υπάρχει εταιρεία που το έχει βρει άλλα το κρατά μυστικό διότι εάν το έβγαζε τώρα δεν θα το αγόραζαν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου ενώ σε έναν χρόνο θα  το αγοράσουν. Πανέξυπνο.

Τέταρτον, ο ιός πολεμά τον καπιταλισμό και φιλελευθερισμό διότι δείχνει την στροφή στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προφανώς σε στιγμές πανδημίας, όπως και στον πόλεμο, η σκυτάλη περνά στο κράτος που θα ρυθμίσει τα πάντα. Μέσα σε αυτήν την ρύθμιση συμμετέχει ο δημόσιος τομέας και φυσικά και ο ιδιωτικός που και κλίνες δίνει όταν είναι απαραίτητες και επίταξη υπηρεσιών θα γίνει διότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Εθνικό Σύστημα δεν σημαίνει αναγκαστικά δημόσιο. Ο ιδιώτης όπως παρέχει ακτινοθεραπεία, θεραπεία στα εγκεφαλικά στην ογκολογία στα εμφράγματα θα παράξει και στην πανδημία όταν αυτό χρειαστεί και για αυτό ο ΕΟΠΥΥ με την σύμβαση που έχει υπογράψει μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις κλίνες των ιδιωτικών κλινικών για τους ασφαλισμένους. Άλλωστε τα υλικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν  έχουν παραχθεί από κάποια κρατική εταιρεία αλλά από ιδιωτικές εταιρίες, το δε εμβόλιο και το φάρμακο κατά της πανδημίας ελπίζουμε να το έχουμε όχι επειδή θα το βγάλει κάποια κυβέρνηση αλλά κάποια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία. Άρα καταρρέει και το παραμύθι, διότι από τον καπιταλισμό, τις κορυφαίες εταιρίες και τα κεφάλαια που ρίχνουν οι μήτρες του καπιταλισμού περιμένουμε την λύση.

Πέμπτον, τα περιοριστικά μέτρα μετάδοσης της νόσου στόχο έχουν να μεταφέρουν την ευθύνη στους πολίτες και να κρύψουν τα λάθη της κυβέρνησης και φυσικά προετοιμάζουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων και την παγκόσμια δικτατορία. Η δημοκρατία απευθύνεται σε υπεύθυνους πολίτες. Η κυβέρνηση επιλέγει με ειλικρίνεια να ενημερώσει για τις συνέπειες και ζητά την πειθαρχία για να αντέξει το σύστημα υγείας. Κάνει προσλήψεις, αυξάνει κλίνες, διασφαλίζει κλίνες ΜΕΘ και από ιδιώτες, ζητά εθελοντές για το διάστημα που θα χρειαστούν, αλλά και το πιο τέλειο σύστημα στον κόσμο θα καταρρεύσει εάν δεν ελέγξουμε την μετάδοση. Αυτό δεν είναι μετάδοση ευθύνης ή περιορισμός ελευθερίας αλλά ειλικρινή σχέση με τους πολίτες μια σχέση που οι κατηγορούμενοι για μια σειρά από ανθρωποκτονίες λόγω της αμέλειας τους και αυτοί που έκρυβαν νεκρούς και έστηναν επικοινωνιακές φιέστες δεν μπορούν να καταλάβουν.

Η διαφορά λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παράταξης μας απέναντι σε αυτήν την αγέλη είναι ότι εμείς έχουμε ανοσία στον λαϊκισμό και με την ειλικρινή μας στάση θα καταδείξουμε τους καιροσκόπους που επενδύουν στην καταστροφή και ελπίζουν σε αυτήν. Αυτό που μας διαχωρίζει από αυτούς είναι το εθνικό και κοινωνικό καλό, που για μας είναι αυτοσκοπός.    

Ο Θάνος Πλεύρης είναι Βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ