Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει αναφορικώς με τις ευθύνες που ανακύπτουν στους υπευθύνους λόγω της δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μάλιστα επιχειρείται με την επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας που αφορά στις ποινικές ευθύνες να αποσείσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας και τις πολιτικές τους ευθύνες. 

Ως νομικός θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι το τεκμήριο αθωότητας ισχύει και ο καθείς θα κριθεί από το φυσικό του δικαστή. Σύμφωνα δε με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου και ειδικά με την απόφαση 940/15 για τις φωτιές στην Ηλεία φαίνεται ότι κατ’ αρχήν και η δίωξη για εξ αμελείας ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς έχει νομικό έρεισμα στον Ποινικό μας Κώδικα.

Οι πολιτικές ευθύνες ωστόσο είναι κάτι τελείως διαφορετικό και δεν συνδέονται με τις ποινικές. Το γεγονός ότι κατά την θητεία της κας Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου συνέβη αυτή η καταστροφή και η ίδια όχι απλώς δεν παραιτήθηκε αλλά επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφια δείχνει ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αριστερό θράσος κυνισμού όπου δεν υπάρχει η παραμικρή ντροπή. Δεν χρειαζόταν το πόρισμα των Εισαγγελέων για να έχει κάποιος υπεύθυνος την ευθιξία της παραίτησης, αρκούσε να είχε στοιχειώδη συνείδηση γι αυτό το οποίο συνέβη.

Πλέον μετά το πόρισμα των Εισαγγελέων αποδεικνύεται ότι όσοι συμμετείχαν στο συντονιστικό ενημέρωσης του Πρωθυπουργού, έλεγαν ψέματα και έπαιζαν θέατρο αφού γνώριζαν για τους νεκρούς. Επιπλέον αποδεικνύεται ότι οι Υπουργοί που έστησαν το ψεύδος των δήθεν μαζικών εμπρησμών δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να θέλουν να αποσείσουν τις ευθύνες της τραγωδίας σε αόρατους εχθρούς. Όλοι τους, μαζί με την Περιφερειάρχη έχουν ένα κοινό γνώρισμα, μεγάλωσαν μέσα στην κοινωνία που επειδή είναι αριστεροί δεν πρέπει να ευθύνονται για τίποτα. Πολιτικές ευθύνες έχουνε σίγουρα, ποινικές ευθύνες μπορεί να τους καταλογισθούν αλλά αυτό που θα τους χαρακτηρίζει για πάντα θα είναι η ανικανότητα και το θράσος τους.

Ο Θάνος Πλεύρης είναι τ. Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ, Δικηγόρος ΔΝ LLM