Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Κάθε φορά που η Ευρώπη έχει να διαχειριστεί μια κρίση, αποδεικνύει πως δεν είναι ικανή να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις. Η ηγεσία της έχει γαλουχηθεί από μια σχολή σκέψης, που φροντίζει να «πετάει πάνω από τα προβλήματα» χωρίς να τα αγγίζει και να σπεύδει να παίρνει θέση για φωτογραφία, όταν κάτι καλό επιτυγχάνεται.

Η ηγεσία της ποζάρισε χαμογελαστή δίπλα στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, όταν υπέγραφε την σύμβαση για την προμήθεια του εμβολίου για τον Κορονοϊό, αλλά εξαφανίστηκε όταν η Astra Zeneca ανακοίνωσε πως αδυνατεί να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου που υποσχέθηκε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Το ίδιο έκανε η Ευρώπη και το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός ανακοίνωσε κι επισήμως πως το συγκεκριμένο εμβόλιο συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων.

Συνεδρίασαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών κι όταν ρώτησαν τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απάντηση που πήραν ήταν «κάντε ότι νομίζετε»…

Κι από το βράδυ της Τετάρτης, ξεκίνησε  ένα χάος με την κάθε χώρα να ανακοινώνει διαφορετική στρατηγική και τους ευρωπαίους πολίτες να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Διότι ακόμη κι οι πολίτες που είχαν αρχικώς αποφασίσει να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, άρχισαν να το ξανασκέφτονται , όταν ακούνε πως η μια χώρα απαγορεύει το εμβόλιο για άτομα κάτω των 30 ετών, μια άλλη το επιτρέπει μόνο για άτομα ηλικίας άνω των 60 και μια τρίτη συστήνει σε όποιον έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση, να επιλέξει άλλο εμβόλιο για την δεύτερη!!

Αν αυτή η σύγχυση συνεχιστεί λίγες μέρες ακόμα, σε λίγο θα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκατομμύρια αδιάθετα εμβόλια της Astra Zeneca, επειδή κανείς δεν θα δέχεται να τα κάνει.

Γι αυτό και τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και να ανακοινωθούν με τρόπο κατανοητό και πειστικό.

Κάθε μέρα καθυστέρησης από εδώ και στο εξής θα ανατρέψει για δεύτερη φορά ολόκληρο τον σχεδιασμό για να έχουμε ένα ελεύθερο και ασφαλές καλοκαίρι…