Αν τώρα δεν τολμήσει η κυβέρνηση...

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρουν πλέον τη βαριά ευθύνη να στρίψει το καράβι

Η πλημμύρα που αφάνισε καλλιέργειες, ζωντανά, περιουσίες σπέρνοντας την απόγνωση σε χιλιάδες συμπολίτες μας, στερώντας τη ζωή σε κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών που πλήγηκαν από την πρωτοφανή θεομηνία, παρέσυρε και τις ψευδαισθήσεις πρωτίστως για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, της πολιτικής μας τάξης.

Χρόνια κατεδάφισης αξιοκρατικών επιλογών, επικράτησης της λογικής του κομματικού κράτους στον βωμό της εξυπηρέτησης των ημετέρων, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και πρόβλεψη, έφεραν λογαριασμό βαρύ, βαρύτατο σε όλους.

Λογαριασμό που καλούνται πρώτα απ΄όλους να πληρώσουν με οδύνη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, αλλά και γενικότερα η οικονομία και η γεωργική παραγωγή, με άλλα λόγια η κοινωνία.
Μετά την πλημμύρα στον Θεσσαλικό Κάμπο τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Οι σκεπτόμενοι πολίτες, έντρομοι αντιλαμβάνονται ότι η κρατική μηχανή έχει μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες από όσες μπορεί να φανταζόταν κανείς. Συνειδητοποιούν, ότι η πολιτική τάξη για χρόνια κινήθηκε σε ράγες μη σύγχρονου κράτους, ενώ όταν και όποτε κυβερνήσεις επιχείρησαν εκσυγχρονισμό του κράτους και έκαναν κάτι διαφορετικό, αυτό ήταν τελικά περιορισμένης έκτασης και τελικά δεν άλλαξε την γενική εικόνα.

Τώρα τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Το επιβάλλει η κλιματική κρίση και η εκδίκηση της φύσης, την οποία έχουμε βιάσει για δεκαετίες. Επιβάλλουν να αλλάξει η ρότα του καραβιού. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρουν πλέον τη βαριά ευθύνη να στρίψει το καράβι. Το 41% που πρόσφατα τους έδωσε ο κόσμος δίνει τη δυνατότητα για τομές και αλλαγές. Οχι λόγια για έργα, που με την πρώτη επόμενη θεομηνία θα γίνουν θρύψαλα. Εργα στοχευμένα, μελετημένα, μέτρα εφικτά που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και όχι ενταγμένα στη λογική του πολιτικού χρόνου της τετραετίας.

Αν ο σημερινός πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση δεν θελήσουν, γιατί αν θελήσουν, θα μπορέσουν, να αλλάξουν την εικόνα μιας χώρας με δομές και νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών, η ευκαιρία που θα χαθεί, θα είναι σημαδιακή για τον τόπο μας και για τις επόμενες γενιές.

Οι παραιτήσεις και οι αντικαταστάσεις υπουργών, καλές είναι αλλά δεν αρκούν. Τομές και αλλαγές τώρα.