Μουντιάλ 2022: Ο Λουκάκου... κράτησε το 0-0 στο Κροατία - Βέλγιο και έβγαλε εισιτήριο για τις... Βρυξέλλες - Βίντεο

Στους «16» μαζί με το Μαρόκο η Κροατία - Εκτός Μουντιάλ το Βέλγιο, που παρουσιαζόταν ανάμεσα στα φαβορί για το τρόπαιο

Κι όμως έληξε χωρίς σκορ, με τον Λουκάκου να χάνει τα... άχαστα! Ο «μεγάλος τελικός» μεταξύ της Κροατίας και του Βελγίου για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου, ανέδειξε άτυπη νικήτρια την πρώτη σε ένα παιχνίδι που μόνο για 0-0 δεν ήταν. Μεγάλες στιγμές και για τις δύο ομάδες, σαφώς περισσότερες βέβαια για τους «κόκκινους διαβόλους», με τον επιθετικό της Ίντερ -που πέρασε ως αλλαγή στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους- να έχει τρομερές ευκαιρίες -μεταξύ αυτών και δοκάρι!

Έτσι, η Χρβάτσκα πέρασε ως δεύτερη (5β.), πίσω από το τρομερό Μαρόκο (7β.) -που την ίδια ώρα επικράτησε 2-1 του Καναδά- με το Βέλγιο να περιορίζεται στην 3η θέση (4β.). Με το 5ο γκρουπ (Ισπανίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας και Κόστα Ρίκα) οι διασταυρώσεις στην επόμενη φάση.

Σπουδαίες αποκρούσεις από Κουρτουά και Λιβάκοβιτς, με τον πρώτο να συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την εθνική Βελγίου.

Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς διατήρησε για την Κροατία την αρχική ενδεκάδα που παρέταξε κόντρα στον Καναδά. Σε σύστημα 4-3-3, ο Λιβάκοβιτς ήταν στην εστία. Την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ και Σόσα. Στα χαφ ήταν οι Μπρόζοβιτς, Μόντριτς και Κόβασιτς, ενώ οι Κράμαριτς και Πέρισιτς πλαισίωναν τον Λιβάγια στην επίθεση.

Από την άλλη, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πήγε με το καθιερωμένο του 3-4-2-1, αλλά και με κάποιες διαφοροποιήσεις. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κουρτουά, με τους Ντεντόνκερ, Αλντερβάιρελντ και Βερτόνχεν να συνθέτουν την τριάδα στα στόπερ. Ο Μενιέ είχε όλη τη δεξιά πλευρά, ο Καστιάνιε την αριστερή, με τους Βίτσελ και Ντε Μπρόινε να είναι στα χαφ. Οι Τροσάρ και Καράσκο κινούνταν πίσω από τον Μέρτενς.

Ακολουθούν τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης: 

Το ματς:

Η Κροατία πήγε να βάλει γκολ από τα... αποδυτήρια, μόλις στα 7''! Σε φάση ξεκάθαρα δουλεμένη, ο Πέρισιτς δέχθηκε το βαθύ γέμισμα, συνέκλινε κι έπιασε φαλτσαριστό σουτ που πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Η ομάδα του Ντάλιτς συνέχισε να επιμένει, απειλώντας στο 2' με τον Κράμαριτς.

Παρόλα αυτά, το Βέλγιο -που φαινόταν να βρίσκεται σε... τρικυμία- άρχισε πολύ γρήγορα όχι μόνο να ισορροπεί, αλλά να αναλαμβάνει και τα ηνία. Στο 10' ο Καράσκο πήγε στο ένας εναντίον ενός, πάτησε περιοχή, έκανε και το σουτ, το οποίο όμως κόντραρε. Ο ίδιος παίκτης στο επόμενο λεπτό εκτέλεσε από τη γωνία της μικρής περιοχής με μόνο του κέρδος το κόρνερ. Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους «κόκκινους διαβόλους» στο 13', με τον Ντε Μπρόινε να τρέχει ωραία αντεπίθεση, να περνά κάθετα στον Μέρτενς, το πλασέ στην κίνηση του οποίου όμως έφυγε έξω.

Και πάνω που το Βέλγιο έδειχνε να κυριαρχεί, στο 15' σφυρίχτηκε πέναλτι για την Κροατία κόντρα στη ροή του ματς: Ύστερα από εκτέλεση φάουλ και διώξιμο σε πρώτο χρόνο, δόθηκε πέναλτι για μαρκάρισμα του Καράσκο στον Κράμαριτς. Ωστόσο, ο Άντονι Τέιλορ κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR και θα πάρει πίσω την απόφασή του, καταδεικνύοντας οφσάιντ στον Λόβρεν κατά την εκτέλεση.

Κάπου εκεί άρχισε να πέφτει σχετικά ο ρυθμός. Η κεφαλιά του Λιβάγια στο 33' από το ύψος της μικρής περιοχής πέρασε άουτ, ενώ παρόμοια κατάληξη είχε και το διαγώνιο σουτ του Γιουράνοβιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, σε φάση διαρκείας για τη Χρβάτσκα.

Το Βέλγιο άρχισε με αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Λουκάκου να περνά στη θέση του Μέρτενς. Ο θηριώδης φορ άρχισε να κάνει αμέσως εμφανή την παρουσία του. Στο 49' έπιασε την κεφαλιά από κοντινή απόσταση, με τον Λιβάκοβιτς να μπλοκάρει. Ο Κόβασιτς απάντησε για την Κροατία στο 50', δεχόμενος κι αυτός το «στοπ» από τον Κουρτουά, με τον πορτιέρε της Ρεάλ Μαδρίτης να αποκρούει τα... σχεδόν back-to-back σουτ των Μπρόζοβιτς και Μόντριτς στο 54'!

Εάν και οι δύο ομάδες δικαιούνταν ένα γκολ, η Κροατία είναι αυτή που... χτυπά το κεφάλι της με τα όσα έχασε στο τελευταίο μισάωρο. Στο 60' ο Καράσκο δεν μπόρεσε να σκοράρει από πλεονεκτική θέση δεχόμενος την προβολή, με τον Λουκάκου να παίρνει το «ριμπάουντ» στέλνοντας την μπάλα στο δεξί δοκάρι! Νέα τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Λουκάκου στο 62', με τον 29χρονο άσο να έχει μπροστά του άδειο τέρμα, αλλά να βλέπει την κεφαλιά του να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η Κροατία «φώναξε» εκ νέου την παρουσία της στο 68' και στο 77' με τους Μόντριτς και Πέρισιτς, αντίστοιχα. Το φινάλε βέβαια είχε φουλ από Βέλγιο και Λουκάκου, με τον τελευταίο να μην μπορεί βρει με τίποτα δίχτυα (87', 90', 90'+2'), κάνοντας από αναιμικές προβολές, μέχρι... περιττά κοντρόλ λίγο πίσω από τη γραμμή.

Κι αφού η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα μέσα, το 0-0 έμεινε μέχρι τέλους, με την Κροατία να παίρνει την πρόκριση και το Βέλγιο να μην πιστεύει στις ευκαιρίες που έχασε...

Πηγή: sport-fm.gr

Πηγή: skai.gr