Το καθεστώς της Τεχεράνης συνέλαβε πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή για «διάδοση προπαγάνδας»

Ο Γκαφουρί, που είναι δημοφιλής στο Ιράν, είναι σκληρός επικριτής του ισλαμικού καθεστώτος και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν φαίνεται να σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα Πέμπτη έναν πρώην ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της χώρας, επειδή επέκρινε την κυβέρνηση για την καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν κατακλύσει την Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και μήνες.

Ο Βόρια Γκαφουρί που είναι δημοφιλής στο Ιράν, είναι σκληρός επικριτής του ισλαμικού καθεστώτος και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν φαίνεται να σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Ο Γκαφουρί, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εθνική ομάδα του Ιράν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ λόγω της κριτικής του στο καθεστώς, συνελήφθη μετά από μια προπόνηση με την ομάδα του Foolad Khuzestan. Συμμετείχε ως μέλος της ομάδας του Ιράν για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική ενδεκάδα στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.


Ο 35χρονος συνελήφθη με την κατηγορία ότι έχει «αμαυρώσει τη φήμη της εθνικής ομάδας και διαδίδει προπαγάνδα κατά του κράτους», μετέδωσε το πρακτορείο Fars News.

Ο Γκαφουρί κατηγορείται επίσης ότι υποστήριξε τους «ταραχοποιούς», έναν όρο που χρησιμοποιούν τα ισλαμικά κράτη για να αναφερθούν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που διαδήλωσαν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών του Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η 22χρονη πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες.


Σημειώνεται ότι οι Ιρανοί διεθνείς αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό του ύμνο πριν από τον αγώνα τους με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίροτυ σε μια θαρραλέα έκφραση υποστήριξης στους διαδηλωτές στη χώρα τους. 

Πηγή: dailymali.co.uk