Κλείσιμο

Τα ποτά που δεν θα επιβαρύνουν τη δίαιτά σου σύμφωνα με τη διαιτολόγο

Η καραντίνα σίγουρα δεν ευνόησε τους περισσότερους από εμάς, όσο αναφορά στη διατροφή που έπρεπε να ακολουθήσουμε, με αποτέλεσμα τώρα οι περισσότεροι να προσπαθούμε να χωρέσουμε στα παλιά μας jeans.

Όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής, συνήθως συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όμως πόσο εύκολο είναι να φανταστείς το καλοκαίρι σου, χωρίς ένα κοκτέιλ ή ένα κρασί με θέα το Αιγαίο;

Το βέλτιστο στη ζωή και κυρίως όμως στις διατροφικές συνήθειες, είναι να υπάρχει μια ισορροπία.

Να μην κινείσαι γενικά στα άκρα και να προσπαθείς να αποφεύγεις τις καταχρήσεις, δίνοντας όμως στον εαυτό σου μικρές δόσεις όταν το έχει ανάγκη. Έτσι, εάν θέλεις να ακολουθήσεις μια διατροφή, αλλά η συντροφιά του αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι σου, τότε σου έχουμε τη λύση.

Υπάρχουν κάποια ποτά, με πραγματικά ελάχιστες θερμίδες και αρκετοί διαιτολόγοι συμφωνούν πως η κατανάλωση τους, πάντα με μέτρο, όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνα, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό και τη διάθεση μας.

Για παράδειγμα ποτά που δεν επιβαρύνουν τη δίαιτα είναι το κόκκινο κρασί.  Σύμφωνα με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Έρικα Νταουτίδου, το κόκκινο κρασί, παρά την κοινή πεποίθηση, έχει παρόμοιο θερμιδικό περιεχόμενο με το λευκό. Aποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες ενώ έχουν δράση κατά της φλεγμονής. Μάλιστα μία από τις φαινολικές ενώσεις του κρασιού είναι το ελλαγικό οξύ, ουσία που σε μελέτες σε ζώα έχει δείξει να αποτρέπει στην αύξηση του λίπους στο συκώτι.

Αντίστοιχα ένα ποτό με ευεργετικές ιδιότητες για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αποτελεί το βερμούτ. Το βερμούτ είναι ένα ποτό που επίσης περιέχει πολυφαινόλες, η κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με περιορισμό της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες αλλά και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Όλα τα ποτά έχουν πάνω κάτω το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, το οποίο καθορίζεται από τα γραμμάρια της αλκοόλης που περιέχουν. Ένα γραμμάριο αλκοόλης δίνει στον οργανισμό ενέργεια ίση με 7kcals.

Στην περίπτωση που θέλεις να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου κάποια αλκοολούχα ποτά, δοκίμασε καθαρά ποτά, όπως η βότκα, το τζιν, το ρούμι ή η τεκίλα χωρίς προσθήκη αναψυκτικού, ώστε να αποφύγεις την έξτρα ζάχαρη και την επιπρόσθετη θερμιδική αξία

Βέβαια καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ δεν είναι καλοκαίρι.
Αν λοιπόν αγαπάς πολύ τα καλοκαιρινά κοκτέιλ, υπάρχουν κάποια που σίγουρα μπορείς να απολαύσεις ακόμη και σε περιόδους που προσέχεις τη διατροφή σου. Δοκίμασε Watermelon Fizz με βάση την τεκίλα, χυμό καρπούζι, σόδα, κόλιανδρο και χυμό λάιμ με μόλις 77 θερμίδες ή τα κλασικά Mojito ή Bloody Mary.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ιδανικά ποτά αποτελούν επίσης το κρασί, η σαμπάνια και οι ελαφριά μπύρα. Προσπάθησε να αποφύγεις συστατικά όπως ζάχαρη, σιρόπια ή ανθρακούχα αναψυκτικά. Η μπύρα είναι μια καλή επιλογή ως αλκοολούχο ποτό γιατί έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και περισσότερο νερό. Ένα ποτήρι μπύρας 330ml έχει παρόμοιο θερμιδικό περιεχόμενο με άλλα ποτά όπως η βότκα ή το κρασί, αλλά συνάμα μας ενυδατώνει.

Διαβάστε ακόμα: 

Σπιτικά παγωμένα latte pops με γάλα βρώμης

Τα καλοκαιρινά trends που κρατάμε από τα fashion icons προηγούμενων δεκαετιών
 

Πηγή: Savoir Ville