«Το σώμα κάθε γυναίκας είναι έτοιμο για παραλία»: Η διαφημιστική καμπάνια της Ισπανίας, και οι αντιδράσεις

Η φωτογραφία της διαφημιστικής καμπάνιας με τις πέντε γυναίκες περιλαμβάνει και μια τόπλες γυναίκα μετά από μαστεκτομή - Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν η καμπάνια θα έπρεπε να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει άνδρες

 «Το σώμα κάθε γυναίκας είναι έτοιμο για παραλία» αναφέρει νέα διαφημιστική εκστρατεία της ισπανικής κυβέρνησης, με στόχο την απελευθέρωση των γυναικών από τα καταπιεστικά αισθητικά στερεότυπα.

Το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας ξεκίνησε την καλοκαιρινή εκστρατεία για να ενθαρρύνει τις γυναίκες που ανησυχούν για το πώς φαίνεται το σώμα τους να πάνε στην παραλία.

«Το καλοκαίρι είναι και δικό μας», γράφει το σλόγκαν πάνω από μια φωτογραφία πέντε γυναικών, όλες με διαφορετικούς σωματότυπους, και μακριά από τα αισθητικά στερεότυπα της μόδας και των κοινωνικών μέσων.
«Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιόνε Μπελάρα.

Η επικεφαλής του Γυναικείου Ινστιτούτου Αντωνία Μορίλας είπε ότι οι προσδοκίες όσον αφορά το σώμα επηρέασαν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση των γυναικών, αλλά τους στερούσαν τα δικαιώματά τους. Η φωτογραφία της διαφημιστικής καμπάνιας με τις πέντε γυναίκες που χαλαρώνουν στην παραλία περιλαμβάνει και μια τόπλες γυναίκα μετά από μαστεκτομή.


Οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν το καλοκαίρι όπου και με όποιον επιθυμούν, αναφέρει η καμπάνια, κάνοντας λόγο για «ένα καλοκαίρι για όλους, χωρίς στερεότυπα και αισθητική βία κατά του σώματός μας».

Αλλά δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι από την εκστρατεία...

Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν η καμπάνια θα έπρεπε να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει άνδρες χωρίς τα λεγόμενα γυμνασμένα «στερεοτυπικά» σώματα, ενώ ο αριστερός ηγέτης Κάγιο Λάρα είπε ότι η εκστρατεία ήταν το αποκορύφωμα του παραλογισμού, προσπαθώντας να «δημιουργήσει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει».

Η υφυπουργός ισότητας Άντζελα Ροντρίγκεζ Παμ δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter απαντώντας σε κάποιους άνδρες που ανέφεραν ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονταν την άδεια του υπουργείου για να πάνε στην παραλία: «Φυσικά θα πάμε, αλλά υποθέτουμε ότι θα προσελκύσουμε μίσος για να δείξουμε ένα σώμα που δεν είναι δεν είναι στα στάνταρ» απάντησε. 

Πηγή: bbc.com