Sam Neill: Ο ηθοποιός του «Jurassic Park» είναι έτοιμος να πεθάνει, αλλά όχι να αποσυρθεί

Ο διάσημος ηθοποιός διέκοψε τη χημειοθεραπεία για να δοκιμάσει μια πειραματική θεραπεία

Από τη δεκαετία του 1980, ο ηθοποιός Σαμ Νιλ είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, χάρη σε ταινίες όπως «The Hunt for Red October», «The Piano», «Thor» και κυρίως στις ταινίες «Jurassic Park» στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στα 76 του χρόνια, δεν έχει καμία πρόθεση να «μειώσει ταχύτητα», παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει έναν σπάνιο καρκίνο του αίματος και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Τώρα, σε συνέντευξή του λέει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει, αλλά όχι να αποσυρθεί. 

Ο Νιλ αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Μάρτιο στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Did I Ever Tell You This?», τα οποία έγιναν μπεστ σέλερ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στο βιβλίο του, ο ηθοποιός εξηγούσε ότι ένα χρόνο πριν είχε διαγνωστεί με αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων (AITL), έναν σπάνιο καρκίνο και σε προχωρημένο στάδιο. «Το θέμα είναι ότι έχω τελειώσει. Πιθανώς πεθαίνω», έγραψε τότε. 

Ο ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο «Australian Story» από το ράντσο του στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία εξήγησε ότι προσπαθεί να ξεχνά την ασθένειά του όποτε μπορεί. «Ξέρω ότι την έχω, αλλά δεν με ενδιαφέρει πραγματικά», λέει για τον καρκίνο του. «Δεν μπορώ να την ελέγξω. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις, μην ασχολείσαι με αυτό», προσθέτει, εξηγώντας ότι αφήνει τα πάντα στους γιατρούς του και προσπαθεί να το σκέφτεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Αναγνωρίζει, όμως, ότι η ασθένεια καταλαμβάνει - προφανώς -  μεγάλο μέρος της σκέψης του. Παρόλα αυτά, είναι «ευγνώμων που ξυπνάει κάθε πρωί», λέει.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ηθοποιός εξηγεί ότι όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, οι γιατροί του προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν με χημειοθεραπεία για τρεις μήνες, αλλά δεν είχε καλά αποτελέσματα και ο όγκος συνέχισε να μεγαλώνει, οπότε αποφάσισαν να στραφούν σε μια πειραματική θεραπεία. Φαίνεται ότι το έκαναν σωστά και βρίσκεται σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι μόνιμο. Οι γιατροί του εξήγησαν ότι, σε ένα ορισμένο σημείο, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, το φάρμακο θα σταματήσει να δρα. Οι αιματολόγοι του αναζητούν μια τρίτη προσέγγιση για τη θεραπεία. 

Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει… τη μοίρα του. «Είμαι προετοιμασμένος γι' αυτό», λέει ήρεμα ο ηθοποιός. Ζει ευτυχισμένος ανάμεσα στα ζώα του, τους αμπελώνες του Pinot Noir και τα παιδιά και τα εγγόνια του στη φάρμα του στην κοιλάδα Gibbston του Otago. Είναι διαζευγμένος από τη Νεοζηλανδή ηθοποιό, περιβαλλοντική ακτιβίστρια και συγγραφέα Lisa Harrow, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1978 έως το 1989- έχουν έναν κοινό γιο, τον Tim. Ο ηθοποιός ήταν επίσης παντρεμένος με την ηθοποιό Noriko Watanabe, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Dead Calm» το 1989 και με την οποία έχει μια κόρη, την Elena. Το ζευγάρι χώρισε το 2015. Τώρα δεν έχει σύντροφο και παραδέχεται ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη μοναξιά. «Πέρυσι πέρασα κάποιες πολύ μοναχικές στιγμές», λέει. Και, παρόλο που έχει βγει μερικά ραντεβού, δεν θέλει να κοιτάξει πολύ μπροστά: «Βρίσκομαι σε έναν πολύ αβέβαιο κόσμο αυτή τη στιγμή. Τίποτα δεν είναι σίγουρο», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Σαμ Νιλ δεν ανησυχεί για τον θάνατο. Τον αποδέχτηκε, αφού έμαθε τη διάγνωση. Βρίσκει τον θάνατο «ενοχλητικό», επειδή έχει πολλά πράγματα να κάνει ακόμα. Ωστόσο, δεν θέλει να αποσυρθεί από την υποκριτική. Λέει ότι αυτό είναι που τον γεμίζει με τρόμο. Το 2022, ο ηθοποιός κυκλοφόρησε την τηλεοπτική μίνι σειρά «The Twelve», 10 επεισοδίων το 2022 (στην οποία ήταν και παραγωγός), προσαρμοσμένη στην ομώνυμη βελγική σειρά, ενώ φέτος έχει ήδη συμμετάσχει σε τρεις ταινίες. Έχει μια σειρά και μια ταινία που θα κυκλοφορήσει, ενώ σκηνοθετεί και θα συμπρωταγωνιστήσει σε άλλη μία, το «Apples Never Fall», βασισμένο στο βιβλίο της συγγραφέως Liane Moriarty.

Πηγή: skai.gr