Rikkie Kolle: Η πρώτη τρανς γυναίκα που στέφθηκε Μις Ολλανδία – «Είσαι τρανς από τη στιγμή που γεννιέσαι»

Μετά τη νίκη της το περασμένο Σάββατο, το 22χρονο μοντέλο θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον 72ο ετήσιο διαγωνισμό Μις Υφήλιος στο Ελ Σαλβαδόρ

Εμφανίστηκε ντυμένη στα κόκκινα, φορώντας ένα στέμμα και χαιρετώντας το κοινό, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της, οι οποίοι χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι στην πρώτη σειρά. Η Rikkie Kolle είναι η νέα Μις Ολλανδία στα καλλιστεία που διεξήχθησαν το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023. 

Στα 22 της χρόνια, ο θρίαμβός της σε αυτό το στάδιο των καλλιστείων Μις Υφήλιος είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός. Αυτό συμβαίνει επειδή η Kolle είναι τρανσέξουαλ γυναίκα. Η πρώτη που έχει κερδίσει ποτέ αυτόν τον διαγωνισμό στη χώρα της. Η νίκη της είναι η αφετηρία της αποστολής της για να υποστηρίξει την κοινότητά της. Έχει βάλει στόχο να γίνει το παράδειγμα που δεν είχε ποτέ κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας.

Η Μις Υφήλιος δέχεται τρανς υποψήφιες από το 2012. Η πρώτη που κέρδισε σε εθνικό διαγωνισμό ήταν η Ángela Ponce, από την Ισπανία, το 2018.

Σε συνέντευξή της στην «EL PAIS», η Kolle λέει ότι θέλει να αποτελέσει πρότυπο για την κοινότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, ίσως, και στα σχολεία. Θα της πάρει λίγο χρόνο για να οργανωθεί, παραδέχεται, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: «Δεν νομίζω ότι μπορείς να πιέσεις κάποιον να γίνει τρανς. Δεν γίνεσαι τρανς. Είσαι τρανς από τη στιγμή που γεννιέσαι. Έτσι αισθάνομαι εγώ». Και συνεχίζει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσεις για τον εαυτό σου ότι δεν ήρθες στον κόσμο όπως ξέρεις ότι είσαι».

Γεννημένη στο Hoorn και μεγαλωμένη στο Den Helder, δύο πόλεις στη βόρεια Ολλανδία, ήξερε ποια ήταν από μικρή ηλικία. Οι γονείς της συνειδητοποίησαν ότι ο γιος τους - ο Rik - ήταν διαφορετικός από τα άλλα αγόρια όταν ήταν οκτώ ετών. Σε εκείνη την ηλικία, πήγε μαζί τους σε μια πολυκλινική για τρανς σε ένα νοσοκομείο του Άμστερνταμ: «Μου έκαναν πολλές ερωτήσεις και μου έκαναν και πολλές εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω το μακρύ ταξίδι της μετάβασης από άντρας σε γυναίκα. Οι λίστες αναμονής είναι πλέον τριετείς», αναφέρει η Rikkie Kolle. 

Η πορεία της προς τη μετάβαση ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Μοιράστηκε εκείνη τη στιγμή στο λογαριασμό της στο Instagram, όπου έχει συγκεντρώσει πάνω από 37.000 followers. «Το μοιράστηκα, επειδή είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ... Ήμουν περήφανη που έφτασα ως εδώ», παραδέχεται. «Βρισκόμαστε στο 2023 και είναι καιρός πλέον να υπάρξει αποδοχή». 

Παρά την υποστήριξη της οικογένειάς της και του σχολείου της, υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές που δεν μπορεί να ξεχάσει. Όπως όταν άρχισε να συστήνεται ως «Rikkie» στο δημοτικό σχολείο, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στα άλλα παιδιά. «Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν αυτές τις αλλαγές... δεν είναι ότι με εκφόβιζαν, αλλά δεν καταλάβαιναν», θυμάται. Στο γυμνάσιο, ένας καθηγητής -τον οποίο θυμάται ακόμα καθαρά- της είπε άσχημα πράγματα. «Δεν ήμουν από τις αγαπημένες του μαθήτριες και η συμπεριφορά του μου έδειξε ότι έπρεπε να το ξεπεράσω, έπρεπε να γίνω πιο δυνατή».

Σε ηλικία 17 ετών, το 2018, συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό μοντέλων, στο Holland's Next Top Model. Εκεί, της είπαν ότι είχε το ταλέντο που απαιτείται για το επάγγελμα. Το 2019, έφτασε στον τελικό ενός άλλου διαγωνισμού του χώρου, του Elite Model Look. «Μου αρέσει πολύ το μόντελινγκ, αλλά με τα καλλιστεία έχω ‘’φωνή’’. Μπορώ να μιλήσω για τα δικαιώματα των τρανς, μπορώ να είμαι εκεί για την κοινότητά μου».

Από τότε που στέφθηκε Μις Ολλανδία, όπως λέει, δέχθηκε πολλά θετικά μηνύματα, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αρνητικές κριτικές και τα πικρόχολα σχόλια πολλών χρηστών του κυβερνοχώρου. «Πολλοί μου γράφουν ότι διακρίθηκα επειδή είμαι τρανσέξουαλ. Είμαι περήφανη που είμαι τρανς γυναίκα, που είμαι η Rikkie και που είμαι ο εαυτός μου. Θέλω να τα συνδυάσω όλα αυτά σε μια γυναίκα», επισημαίνει.

Τα καλλιστεία Μις Υφήλιος έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, στο Ελ Σαλβαδόρ. Ελπίζει ότι η ατμόσφαιρα θα είναι το ίδιο φιλόξενη όπως στην πατρίδα της, όπου έχει γίνει φίλη με κάποιες από τις άλλες φιναλίστ. 

Πηγή: skai.gr