Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λιπαρού και υπερβολικά λιπαρού τριχωτού της κεφαλής;

Αν είσαι ήδη λάτρης του ξηρού σαμπουάν, μάλλον έχεις αυξημένη λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής σου. Παρόλο που συνήθως θέλουμε να απομακρύνουμε τη λιπαρότητα από τα μαλλιά το συντομότερο δυνατό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η παρουσία της είναι απόλυτα φυσιολογική.

Όπως και το δέρμα στο σώμα μας, το τριχωτό της κεφαλής έχει διάφορα στρώματα. Συγκεκριμένα, έχει την επιδερμίδα (το ανώτερο στρώμα), το χόριο (το επόμενο στρώμα, το οποίο περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία, τους θύλακες και τους σμηγματογόνους αδένες) και το υποδόριο στρώμα (το κατώτερο στρώμα. Αυτό, όμως, που είναι μοναδικό στο τριχωτό της κεφαλής, είναι ότι περιέχει περισσότερους σμηγματογόνους (ελαιοπαραγωγούς) αδένες από το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα. Μάλιστα, περιέχει έως και 900, σύμφωνα με μια θεματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research.

Επιπλέον, περιέχει περισσότερους θύλακες από τους οποίους αναπτύσσονται οι τρίχες.

Με λίγα λόγια, είναι σύνηθες το τριχωτό της κεφαλής να είναι λιπαρό, ωστόσο κάποιοι το βιώνουν αυτό περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να δουν αυξημένη λιπαρότητα στο τριχωτό αν δεν λούζουν τα μαλλιά τους αρκετά συχνά. Αυτό οφείλεται στο ότι το αραιό λούσιμο μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπαρότητας στα μαλλιά. Παράλληλα, άλλοι μπορεί να έχουν αυξημένη λιπαρότητα προσωρινά, λόγω της συσσώρευσης προϊόντων, της έντονης άσκησης και των ορμονικών αλλαγών.

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ λιπαρού τριχωτού της κεφαλής και της υπερβολικής λιπαρότητας;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά. Είτε προσωρινή είτε πιο μόνιμη, η λιπαρότητα σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής ή την αποβολής πολύ λίγου λαδιού.

Τι προκαλεί αυτή την ανισορροπία του λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής;

Ένα από τα κύρια αίτια, φυσικά, είναι ότι δεν λούζεις τα μαλλιά σου αρκετά συχνά. Αυτό, οδηγεί σε συσσώρευση λαδιού και νεκρών κυττάρων. Θα μπορούσε όμως να φταίει και το αντίθετο: να λούζεις τα μαλλιά σου πολύ συχνά. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η παρουσία κάποιας φλεγμονής. Για παράδειγμα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ φαίνεται ως λιπαρότητα. Αν υποπτεύεσαι κάτι τέτοιο, τότε το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

Τέλος, μπορεί να κρύβονται και ορμονικοί παράγοντες πίσω από τη λιπαρότητα του τριχωτού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός παραγωγής σμήγματος επηρεάζεται από τις ορμόνες του φύλου. Έτσι, με την αύξηση των ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) ή της θυροξίνης (ορμόνη που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα) αυξάνεται και η παραγωγή σμήγματος. Αντίθετα, αν υπήρχε αύξηση των οιστρογόνων (της γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης), τότε θα υπήρχε μείωση του σμήγματος.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν ή έναν ορό με BHAs

Μπορεί να γνωρίζεις τα BHAs από τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου. Συγκεκριμένα, τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), όπως το σαλικυλικό οξύ, είναι μερικά από τα καλύτερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ακμής που κυκλοφορούν στην αγορά. Ουσιαστικά, απολεπίζουν την επιφάνεια του δέρματος και διεισδύουν στους πόρους για να απομακρύνουν τα έλαια και να αποφράξουν τους πόρους.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο και με το τριχωτό της κεφαλής σου. Γι’ αυτό μπορείς να δοκιμάσεις ένα σαμπουάν που περιέχει αυτό το μαγικό συστατικό. Για παράδειγμα, ένα σαμπουάν ή ένας ορός με σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και της συσσώρευσης, καθώς και στη μείωση της λιπαρότητας στο τριχωτό. Τα  προϊόντα αυτά διεισδύουν βαθιά στους πόρους και είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής.

Κάνε καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Αν έχεις λιπαρό τριχωτό μπορεί να εμφανίζεις λιπαρότητα μέχρι τη μέση της τρίχας ενώ οι άκρες σου να παραμένουν ξηρές και εύθραυστες. Γι’ αυτό, αντί για υπερβολικό πλύσιμο ακολουθούμενο από υπερβολική περιποίηση, κάνε μασάζ στο τριχωτό με μια καλή βούρτσα. Με αυτό τον τρόπο, θα διανείμεις το φυσικό λάδι/σμήγμα των μαλλιών σου από τη μέση προς τις άκρες.

Χρησιμοποίησε λιγότερο μαλακτικό

Τα μαλακτικά είναι εξαιρετικά για να διατηρούν τα μαλλιά σου λεία και ενυδατωμένα. Όμως, πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη μέση και τις άκρες της τρίχας – όχι στο τριχωτό. Το τριχωτό παρέχει τη δική του υγρασία στα μαλλιά γύρω του, οπότε το μαλακτικό θα αφήσει απλά μια ανεπιθύμητη αίσθηση λιπαρότητας. Ακόμα, οι παράγοντες περιποίησης στο μαλακτικό μπορούν να επιδεινώσουν τη λιπαρότητα στο τριχωτό αν εφαρμοστούν σε αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

8 μικρά πράγματα, που μπορείς να κάνεις, τώρα που μεγαλώνει η μέρα

Η θετική πλευρά του να παραπονιέσαι

Πηγή: Savoir ville
TAGS: μαλλιά