«PHOSPHOR: Art & Fashion 1990-2023», αναδρομική για τη φωτογράφο Viviane Sassen στο Παρίσι

Η «PHOSPHOR: Art & Fashion 1990-2023», αναπτυγμένη σε πολλές αίθουσες και περιλαμβάνοντας πάνω από 200 έργα, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, είναι ένα ταξίδι στην εξέλιξη της τέχνης της Ολλανδής καλλιτέχνιδος από τότε που ήταν σπουδάστρια έως σήμερα

Μια μεγάλη αναδρομική στο Maison Européenne de la Photographie (MEP) στο Παρίσι και ένα λεύκωμα το οποίο θα εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2024 από τον οίκο Prestel εορτάζουν τρεις δεκαετίες δημιουργικής πορείας της φωτογράφου Viviane Sassen.

Η «PHOSPHOR: Art & Fashion 1990-2023», αναπτυγμένη σε πολλές αίθουσες και περιλαμβάνοντας πάνω από 200 έργα, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, είναι ένα ταξίδι στην εξέλιξη της τέχνης της Ολλανδής καλλιτέχνιδος από τότε που ήταν σπουδάστρια έως σήμερα. Με αφορμή την έκθεση, η Viviane Sassen μίλησε στο Dazed.

Η έκθεση ανοίγει με τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στην Αφρική όπου είχε ζήσει ως τα πέντε της· έχει ήδη μιλήσει για το πώς αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική προσέγγισή της. «Νομίζω ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Σε εκείνη την ηλικία, βιώνεις για πρώτη φορά τα πάντα. Το μυαλό μου ήταν γεμάτο φως, χρώμα και μυρωδιές. Συχνά αναφέρομαι σε αυτή την περίοδο - ήμουν τεσσάρων ή πέντε - ως τα χρόνια στα οποία τα παιδιά περνούν αυτή τη φάση μαγικής σκέψης. Κατά κάποιον τρόπο, η δουλειά μου συνδέεται με αυτό: με αυτό το είδος μαγικού κόσμου» είπε.

Πώς ήταν το να επιστρέψει εκεί για να τραβήξει φωτογραφίες; «Όταν, τη δεκαετία του 2000, επέστρεψα στο χωριό μου στη Κένυα ως φωτογράφος, συνειδητοποίησα ότι η εικόνα της Αφρικής στα μέσα ενημέρωσης ήταν πολύ περιορισμένη - είτε πείνα και καταστροφές, ως επί το πλείστον ασπρόμαυρες φωτογραφίες με κόκκο ή το είδος της φωτογραφίας του National Geographic. Δουλεύοντας εκεί ως φωτογράφος, συνειδητοποίησα ότι δεν έπρεπε αναγκαστικά να είναι ντοκουμενταρίστικες φωτογραφίες αλλά το ότι μπορούσα να σκηνοθετήσω τις φωτογραφίες μου» διευκρίνισε.

Για τη σωματικότητα στις φωτογραφικές της συνθέσεις εξήγησε: «Πιστεύω ότι ξεκίνησε από τότε που ήμουν πραγματικά νέα. Ο μπαμπάς μου ήταν γιατρός και νομίζω ότι κατά έναν τρόπο το σώμα ήταν πάντα παρόν. Πάντα με ενδιέφερε το πόσο περίεργο είναι το σώμα. Θυμάμαι, όταν ήμουν νέα να κάνω σχήματα και γλυπτά στον καθρέφτη, απλά έκπληκτη με το δικό μου σώμα»· αυτό είναι προφανές στο λεύκωμα «In and Out of Fashion».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Totodo (@totodo_books)

«Όταν άρχισα να φωτογραφίζω, ανακάλυψα ότι πάντα με τραβούσαν, στη διαδικασία της επεξεργασίας, οι εικόνες που δεν έδειχναν το πρόσωπο. Αυτές οι εικόνες είναι πιο μυστηριώδεις. Είμαστε όλοι τόσο εκπαιδευμένοι να βλέπουμε πρόσωπα και να διαβάζουμε συναισθήματα· πιστεύω όμως ότι αν δεν βλέπεις το πρόσωπο, το άτομο γίνεται πιο πολύ σαν μια γενική ιδέα. Είναι πιο εύκολο να δεις τον εαυτό σου» τόνισε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dazed (@dazed)

«Τα ίδια θέματα επανέρχονται στη δουλειά μου, ξανά και ξανά. Νομίζω ότι πάντα είναι το να βρω κατά κάποιον τρόπο μια ισορροπία μεταξύ αντιθέτων: χάους και τάξης, φωτός και σκιάς. Νομίζω, ότι είναι πολύ θεμελιώδες - έχει, τελικά, να κάνει με τη ζωή και τον θάνατο» επισήμανε και αυτό είναι εμφανές ακόμη και σε φωτογραφίσεις μόδας που κάνει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tb1306

Η έκθεση στο MEP ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου του 2024 και στον λογαριασμό της στο Instagram έχουμε τη δυνατότητα καλύτερης γνωριμίας με τις αισθητικές αναζητήσεις της Viviane Sassen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ