Πατάτα vs Γλυκοπατάτα: Ποια είναι η διαφορά;

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο και τελικά τι είναι καλύτερο να επιλέξεις.

Η γλυκοπατάτα -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες συνταγές ενώ πολλές φορές αντικαθιστά την αγαπημένη σε όλους πατάτα.

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο και τελικά τι είναι καλύτερο να επιλέξεις.

Οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες είναι και τα δύο λαχανικά με κονδυλώδη ρίζα, αλλά διαφέρουν σε εμφάνιση και γεύση. Προέρχονται από ξεχωριστές οικογένειες φυτών, προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ξεχωρίζουν διατροφικά, κυρίως, για το πως επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Οι γλυκοπατάτες συχνά διαφημίζονται ως πιο «υγιεινές» από τις λευκές πατάτες, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο τύποι είναι εξαιρετικά θρεπτικοί χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στις θερμίδες που προσδίδουν. Μία γλυκοπατάτα 100 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 90 θερμίδες ενώ μία κανονική πατάτα 92 θερμίδες.

Ως προς την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, οι γλυκοπατάτες και οι λευκές πατάτες, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα αλλά οι λευκές πατάτες παρέχουν περισσότερο κάλιο, ενώ οι γλυκοπατάτες είναι απίστευτα υψηλές σε βιταμίνη Α. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης στο σώμα, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό stress.

Σε διατροφικό επίπεδο, αν για κάτι ξεχωρίζουν σημαντικά μεταξύ τους είναι για το γλυκαιμικό τους δείκτη (GI), δηλαδή τον τρόπο που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος μας μετά την κατανάλωση τους.

Τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη > 70 προκαλούν ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τρόφιμα με μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη 56–69 ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη >55.

Οι γλυκοπατάτες έχουν γενικότερα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που κυμαίνεται από 44 έως και 94 (ανάλογα και τον τρόπο μαγειρέματος) και οι πατάτες έχουν από 70 μέχρι και 112.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, προ -διαβητικό στάδιο, παχυσαρκία, είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι θα επωφεληθούν από τον περιορισμό των τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση , από τις πατάτες.

Έτσι, συχνά συνιστάται να επιλέγονται οι γλυκοπατάτες αντί για τις λευκές πατάτες, καθώς η γλυκιά ποικιλία έχει γενικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και βοηθά στην καλύτερη εξισορρόπηση του σακχάρου.

*Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση πατάτας επηρεάζει το σάκχαρό , εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της πατάτας, το μέγεθος της μερίδας και τη μέθοδο μαγειρέματος.

Τι να επιλέξεις τελικά;

Ό,τι κι αν επιλέξεις ανάμεσα στην πατάτα και την γλυκοπατάτα, να θυμάσαι ότι και οι δύο μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και οι πατάτες σου παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή σου.

Κι όπως πάντα λέω, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι αν τελικά θα επιλέξεις κανονική πατάτα ή γλυκοπατάτα, αλλά ο τρόπος που θα τις παρασκευάσεις, η μέθοδος ψησίματος που θα επιλέξεις και η μερίδα που θα καταναλώσεις!

Επομένως, κράτησε τα καλά θρεπτικά συστατικά και των δύο και προτίμησε όποια από τις ποικιλίες σου αρέσει περισσότερο γευστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Πλέον η «μάχη» με τη σκόνη και τις αλλεργίες μοιάζει παιχνίδι με αυτούς τους τρείς καθαριστές αέρα- ανεμιστήρες δαπέδου

“California Brunette”: η καλοκαιρινή τάση των μαλλιών με το sun kissed αποτέλεσμα

Πηγή: Savoirville