Οι θαρραλέες συζητήσεις που πρέπει να κάνεις για να επανασυνδεθείς με τον κόσμο

Στις μέρες μας τα social media είναι αυτά, που κυβερνούν τον κόσμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γενικά και ειδικά. Είναι μια αντιφατική κατάσταση καθώς, ενώ μπορείς ταυτόχρονα να είσαι παντού και πουθενά, να μιλάς με όλους και να ενημερώνεσαι για ότι συμβαίνει, ουσιαστικά συμβαίνει να είσαι τελείως μόνος σου.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, αποδείχτηκε ότι τρεις στους πέντε Αμερικανούς νιώθουν μοναξιά, σε μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες.

Η Kjirsten Mickesh, ως στέλεχος επιχειρήσεων στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) επί σειρά ετών, αντιλήφθηκε αυτή την αποσύνδεση κι επικεντρώθηκε στην επαναφορά της συζήτησης, ως μέσο θεραπείας της αποξένωσης αυτής. Μαζί με το γιο της Taylor, ίδρυσαν την ConnectHuman, έναν οργανισμό, που στόχο έχει να αφυπνίσει τον κόσμο και να τον εκπαιδεύσει, ώστε να μπορέσει να επανασυνδεθεί και να αναπτυχθεί στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ουσιαστικά, αυτό που προτείνει η Mickesh, είναι να επανεφευρεθεί ο δεσμός αυτός, που κρατάει ενωμένους τους ανθρώπους και, που μέσα από αυτή την ένωση, τους βοηθά να εξελίσσονται. Άλλωστε, η επαφή μας με τους άλλους είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως το νερό και το φαγητό. Μέσω της επικοινωνίας αυτής, το άτομο αναγνωρίζει τον εαυτό του και τον κόσμο, αναπτύσσει δεξιότητες και διεκδικεί την ευτυχία του.

Η θαρραλέα συζήτηση
Είναι ο τρόπος να έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους σου, με την οικογένειά σου, με τους συνεργάτες σου. Είναι η άβολη συζήτηση που δεν θες να κάνεις, γιατί μπορεί να πληγώσεις του άλλους, να τους θυμώσεις ή να τους απογοητεύσεις. Δεν πειράζει. Γιατί κι αν ακόμα όλα τα αρνητικά σενάρια, που έχεις μέσα στο κεφάλι σου πραγματοποιηθούν, εσύ θα έχεις σηκώσει το ανάστημά σου, γενναία θα έχεις πει την αλήθεια σου και πάλι γενναία θα έχεις βγει στον κόσμο αληθινός.

Με αυτόν τον τρόπο βγαίνεις από την οθόνη του κινητού σου και βλέπεις τον πραγματικό κόσμο, τον κόσμο που είναι εκεί έξω και ζεις κι όχι το ψηφιακό matrix, που νομίζεις ότι ζεις. Αυτή η αποκάλυψη θα σου αλλάξει για πάντα τη ζωή. Όπως λέει άλλωστε η Mickesh, η θαρραλέα συζήτηση, είναι το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία σου. Είναι μια άσκηση για την ανάπτυξη της συναισθηματικής σου νοημοσύνης, της αυτοεκτίμησης και της αυτοδιαχείρισής σου. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το κλειδί για την ολοκλήρωσή σου, είναι η δύναμή σου.

Τα έξι βήματα για έναν επιτυχημένο και γενναίο διάλογο
Το βασικό βήμα για να κάνεις αυτή τη σημαντική κουβέντα είναι να βγεις έξω από το comfort zone σου. Αυτό σημαίνει ότι, χρειάζεται μεγάλη δόση γενναιότητας κι αποφασιστικότητας, την οποία είμαστε σίγουροι ότι τη διαθέτεις. Αν όμως φοβάσαι ότι θα αποτύχεις, παρακάτω σου παραθέτουμε έξι τρόπους για να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις το άγχος σου και να βρεις τη δύναμή σου.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για αυτή τη δύσκολη συζήτηση. Αν έχεις ξυπνήσει με νεύρα ή αν έχεις περίοδο, μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να είσαι ήρεμ@ για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου κι όχι να τσακωθείς με την πρώτη κουβέντα.

Άσε το “εγώ” σου στην άκρη: Αν θες αυτή η συζήτηση να είναι εποικοδομητική και να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις τη σχέση σου με το συγκεκριμένο άτομο, τότε άσε εγωισμούς και περηφάνια κι αντιμετώπισε τον άλλο με ειλικρίνεια, κατανόηση κι ενδιαφέρον.

Επίσης, κράτα χαμηλούς τόνους και διατήρησε τη συζήτηση σε πολιτισμένο επίπεδο. Ακόμα κι αν έχεις πολλά μαζεμένα, κάνε αυτό το διάλογο να φανεί, ως μια πρόσκληση εκ μέρους σου, να υπάρξει συναίνεση και όχι αντιπαράθεση.

Μην είσαι απόλυτος-η: Το τι βιώνεις εσύ, δε σημαίνει ότι είναι κατανοητό από τον άλλο. Δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά κι εσένα μπορεί να σε ενοχλεί και να σε πληγώνει μια συμπεριφορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο άλλος το καταλαβαίνει. Αναγνώρισέ του ότι μπορεί να μην είχε κακή πρόθεση και βρείτε μια λύση.

Μην έχεις επιθετικότητα. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις με ήπιο τόνο. Δεν χρειάζεσαι επιπλέον ένταση. Μίλα με κατανοητό και ήρεμο τρόπο και δείξε στον άλλο το δρόμο για μια ήρεμη κουβέντα.

Να είσαι ειλικρινής: Θα είναι άσκοπο να μπλέξεις σε μια συζήτηση, όπου θα λες μισές αλήθειες ή τελοσπάντων θα καλύπτεις κάποια πράγματα. Τώρα είναι η ώρα, να σταθείς γενναία και να πεις αυτά που έχεις μέσα σου. Αν υποχωρήσεις ή αν πεις τα μισά από αυτά που θες, τότε πάλι θα βρεθείς στο σημείο που ξεκίνησες.

Να θυμάσαι ότι η αγάπη είναι ο τρόπος για να γίνουν όλα σωστά.

 Διαβάστε ακόμη:

Τα καφέ της Αθήνας που θα σου θυμίσουν γιατί λατρεύεις τη μίνιμαλ αισθητική

Μία φιλία και πώς να την κρατήσεις, ακόμα κι αν σας χωρίζουν οι διαφορετικές φάσεις της ζωής

 

Πηγή: Savoir Ville