Οι αγαπημένες μας σειρές Bridgerton και Gilded Age εμπνέουν για βικτωριανή διακόσμηση

Θέλεις το σπίτι σου να μοιάζει με το σπίτι της οικογένειας Bridgerton; Κάνεις συνεχώς αναζητήσεις ψάχνοντας πως να αποκτήσεις τα έπιπλα της οικογένειας Russell; Σου έχουμε τη λύση!

Είναι δύο επιτυχημένες σειρές που διαδραματίζονται χρονικά την ίδια περίοδο, στην Αγγλία και στη Νέα Υόρκη αντίστοιχα και μας ταξιδεύουν στη δεκαετία 1880 – 1890 και στη βικτωριανή εποχή. Την εποχή αυτή κυριάρχησαν τα ρεύματα του νατουραλισμού και ιμπρεσιονισμού με όλα τα στοιχεία να παραπέμπουν σε λάμψη, χλιδή και υπερβολή.

Ρίχνοντας μία ματιά στις σειρές Bridgerton και “Gilded Age” αντιλαμβανόμαστε μία μαξιμαλιστική διάθεση στα ρούχα, στα μαλλιά και τη διακόσμηση.

Οι πρωταγωνιστές κατοικούν σε επαύλεις, οι οροφές των σπιτιών τους κοσμούνται με μεγάλους πολυελαίους, χρυσές επιγραφές στολίζουν τους τοίχους, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους επιβλητικούς βελούδινους καναπέδες και τη διακόσμηση που αναμφισβήτητα παραπέμπει σε πλούτο και υπερβολή. Το μόνο που δεν έχει θέση είναι οτιδήποτε φέρει την ταυτότητα του απλού και minimal.

Η προβολή των πολυτελών εσωτερικών χώρων δημιούργησε ένα μεγάλο ρεύμα που έστρεψε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση παλαιωμένων αντικειμένων και επίπλων.

Μάλιστα, στο Tik Tok δημιουργήθηκαν τα hashtags #royalcore και #regencycore που συγκέντρωσαν συνολικά περίπου 300 εκατομμύρια προβολές, ενώ στον ιστότοπο Etsy.com καταγράφηκε αύξηση 25% σε αναζητήσεις προϊόντων που παραπέμπουν στο αγγλικό αρχαίο στυλ. Κηροπήγια, ταπετσαρίες με λουλούδια, σετ τσαγιού, έπιπλα και αντίκες είναι μερικές από τις συχνότερες αναζητήσεις που έχουν καταγραφεί από τον αλγόριθμο της Google το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία της δεύτερης σεζόν Bridgerton.

Διακόσμησε τους τοίχους του σπιτιού σου

Αν θέλεις το σπίτι σου να έχει επιρροές από βικτωριανή εποχή μην αφήνεις άδειους τους τοίχους. Μία ανάγλυφη ταπετσαρία με χρυσές λεπτομέρειες ή μεγάλοι επιβλητικοί πίνακες θα μεταφέρουν την αύρα και design αυτής της εποχής απευθείας στο σπίτι σου. Το μονόχρωμα αποφεύγεται και αντικαθίσταται ρητά.

Αγόρασε φυσικά λουλούδια

Τα στοιχεία της φύσης προσδίδουν πάντα μία ωραία ενέργεια στο σπίτι, για αυτό και δεν έλειπαν από καμία έπαυλη της εποχής αυτής. Εκτός από τον περιποιημένο κήπο φρόντισε να μην λείπουν αληθινές συνθέσεις λουλουδιών σε κάθε χώρο, ιδιαίτερα στο χωλ και στο σαλόνι. Τα πολυάριθμα βάζα με αληθινά λουλούδια προσδίδουν επίσης μία αίσθηση πολυτέλειας στην εσωτερική διακόσμηση και παραπέμπουν στο βικτωριανό design. Τα λουλούδια γενικότερα είναι ένα στοιχείο που πρωταγωνιστεί ακόμα και σε υφάσματα, σε κουρτίνες, σε ταπετσαρίες, στα χαλιά.

Τοποθέτησε κηροπήγια και αντίκες

Από ένα σπίτι βικτωριανής εποχής σπίτι δεν θα έλειπαν τα κηροπήγια αλλά και αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως οι αντίκες. Στο σημείο αυτό μάλλον αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αρκετά τυχερή, γιατί δεν χρειάζεται να ξοδέψεις αρκετά χρήματα ούτε για αντίκες ούτε για κηροπήγια. Υπάρχουν αρκετά καταστήματα με second hand διακοσμητικά, οικονομικά και διαχρονικά. Χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο, να ψάξεις αρκετά αλλά σίγουρα τα διακοσμητικά που θα μεταμορφώσουν το σύγχρονο σπίτι σου σε ένα βικτωριανό.

Επένδυσε σε επιβλητικούς πολυελαίους

Αν ζεις σε σπίτι με ψηλό ταβάνι ακόμα καλύτερα. Ένας μεγάλος πολυέλαιος διακοσμημένος με διάφορους λίθους είναι ίσως το σήμα κατατεθέν της εποχής εκείνης. Το βλέπουμε στα σπίτια, στις επαύλεις, στους χώρους διασκεδάσεων και στο παλάτι. Είναι ένα αντικείμενο που αντικατοπτρίζει ακόμα και την οικονομική κατάσταση μίας οικογένειας. Αν είσαι αρκετά τυχερή πιθανότατα να σου χαρίσει ένα πολυέλαιο κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο από τα παλιά, διαφορετικά υπάρχουν πολλά καταστήματα και vintage μαγαζιά στα οποία κρύβονται κάτι τέτοιοι θησαυροί, αλλά δεν μένουν για καιρό. Βιάσου!

Ανανέωσε τα είδη τραπεζαρίας σου

Θα έχεις παρατηρήσει ότι κάθε πρωί μαζεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας για να απολαύσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Το ζήτημα είναι όμως που και πως το απολαμβάνουν. Ο τρόπος με τον οποίο σερβίρεται το πρωινό, πάνω σε ένα ανάγλυφο και εντυπωσιακό τραπεζομάντηλο, με χρυσά ή ασημί μαχαιροπίρουνα, κρυστάλλινα ποτήρια και ανάγλυφα πιάτα και ποτήρια, είναι αρκετά ζηλευτός. Χωρίς να επέμβεις σε μεγάλες αλλαγές, μπορείς να υιοθετήσεις στοιχεία που παραπέμπουν στην εντυπωσιακά κομψή αυτή εποχή ανανεώνοντας ένα σερβίτσιο ή τα λευκά είδη της τραπεζαρίας σου.

Διαβάστε ακόμα:

Η δερματολόγος εξηγεί τα οφέλη του μανδελικού οξέως στην καταπολέμηση της ακμής

Κι όμως η σωστή ενυδάτωση των μαλλιών είναι σημαντικότερη απ’ όσο νομίζεις

Πηγή: Savoir ville