Κλείσιμο

Οι 5 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη για να διορθώσεις άμεσα την ποιότητα του ύπνου σου

Θα έχεις ακούσει συχνά να λένε πως στα περισσότερα πράγματα μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Και θα συμφωνήσω.

Εκτός από τον ύπνο. Στον ύπνο μετράει και η ποιότητα και η ποσότητα. Αν δεν κοιμάσαι καλά, όσο και να κοιμηθείς δεν θα ξεκουραστείς όσο απαιτεί το σώμα και το πνεύμα σου για να είναι λειτουργικό. Από την άλλη αν κοιμάσαι σχετικά καλά αλλά λίγο το αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο.

Θα στερείται το σώμα σου από καλό και ποιοτικό ύπνο.

Όπως και για κάθε λειτουργία του σώματος, σημαντικό ρόλο παίζει, εκτός από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και τον τρόπο ζωής και η διατροφή.

Θα διαπιστώσεις μάλιστα πως αν τρέφεσαι σωστά ο ύπνος σου θα είναι άμεσα πολύ καλύτερος.

Πως μπορείς όμως να βελτιώσεις άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου, κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές;
Η απάντηση είναι μια. Εντάσσοντας στο διατροφικό σου πλάνο τροφές πλούσιες σε μελατονίνη που θα κάνουν δουλειά άμεσα για σένα και πολύ γρήγορα.

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη του ύπνου που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου και βοηθά στη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, ώστε να αντιλαμβανόμαστε πότε πρέπει να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε.
Η σύνθεση και η έκκρισή της ενεργοποιούνται με το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως.

Υπάρχουν όμως και οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να έχεις έναν ξεκούραστο και πιο ποιοτικό ύπνο κι αυτό γιατί βοηθούν είτε στην αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης, είτε αποτελούν φυσικές πηγές της.

Ψάρια
Τα περισσότερα ψάρια, και ειδικά ο σολομός και ο τόνος, διαθέτουν τη βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για να παραχθεί η μελατονίνη.

Λαχανικά και βότανα
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, αλλά και μυρωδικά και βότανα, όπως ο άνηθος και ο βασιλικός είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ξηροί Καρποί
Λίγοι ανάλατοι ξηροί καρποί μπορεί να σε χαλαρώσουν αρκετά πριν τον ύπνο καθώς περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία δρουν συνδυαστικά εξασφαλίζοντας καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο

Αυγά
Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Τα αυγά είναι επίσης πολύ θρεπτικά, προσφέροντας πρωτεΐνη και σίδηρο, μεταξύ άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, απαραίτητη για ξεκούραστο ύπνο.

Γάλα
Όπως τα αυγά, έτσι και το γάλα περιέχει άφθονα επίπεδα μελατονίνης και τρυπτοφάνης.

Για το κάτι έξτρα σημείωσε στη λίστα και τα κεράσια, τις πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, το λιναρόσπορο και την ντομάτα.

Διαβάστε Ακόμη

Οι 4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Μήπως η διαγραφή του προσωπικού λογαριασμού σου στο Instagram είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόσουν;

Πηγή: Savoirville
TAGS: ύπνος