O Will Smith στα 55 του: Μετά το περιβόητο χαστούκι στα Όσκαρ η καριέρα του «δοκιμάζεται»

Η 40χρονη καριέρα του ηθοποιού εν μία νυκτί… «έσβησε»

Ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Κρις Ροκ, «η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία της τηλεόρασης». Κανείς δεν μπορούσε να περιμένει αυτό που συνέβη στις 27 Μαρτίου 2022, στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ, κατά τη διάρκεια της 94ης απονομής των βραβείων Όσκαρ. 

Ο Γουίλ Σμιθ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην κατηγορία του καλύτερου ηθοποιού για την ταινία «King Richard», υποδυόμενος τον πατέρα των θρύλων του τένις, Βένους και Σερένα Γουίλιαμς, ανέβηκε στη σκηνή μετά από ένα αμήχανο αστείο του Κρις Ροκ για την εμφάνιση της συζύγου του Σμιθ, της ηθοποιού Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, και χαστούκισε τον κωμικό. Στη συνέχεια φώναξε στον Κρις Ροκ, ο οποίος κατάφερε να εκτονώσει την κατάσταση με ένα άλλο αστείο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Αυτό που συγκλόνισε πολλούς ήταν ότι ο Γουίλ Σμιθ κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού και του επετράπη να εκφωνήσει ευχαριστήριο λόγο, γεγονός που οδήγησε σε μια σουρεαλιστική εμπειρία για το κοινό στο σπίτι, καθώς τον χειροκρότησαν όρθιοι. 

Η 40χρονη καριέρα του ηθοποιού εν μία νυκτί… «έσβησε». Όταν ο Σμιθ ξεκίνησε ως ηθοποιός στο «The Fresh Prince of Bel-Air» (μια κωμική σειρά που δημιουργήθηκε γύρω από αυτόν από το NBC) το 1990, έθεσε ως στόχο να γίνει «ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός αστέρας στον κόσμο», κάτι που πέτυχε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα προγράμματα όλων των εποχών και η επιτυχία της αποτέλεσε σημαντική στιγμή για τη χιπ-χοπ και τη «μαύρη κουλτούρα» στην τηλεόραση.

Αργότερα, ο ρόλος του στην ταινία «Ημέρα Ανεξαρτησίας» εκτόξευσε τη φήμη του, καθώς ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών. Ο ηθοποιός παρουσίασε τις ικανότητές του ως ήρωας δράσης, οι οποίες θα τον βοηθούσαν αργότερα να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει ένας μεγάλος κινηματογραφικός αστέρας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σμιθ συνέχισε να αναλαμβάνει ποικίλους ρόλους που αναδείκνυαν την υποκριτική του γκάμα. Πρωταγωνίστησε σε συναισθηματικά φορτισμένα δράματα όπως το «The Pursuit of Happyness» και το «Ali», αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν απλώς ένας σταρ της δράσης, αλλά ένας πολύπλευρος ηθοποιός ικανός να αντιμετωπίσει πολύπλοκους και συναρπαστικούς χαρακτήρες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Καθώς η φήμη του μεγάλωνε, ο Γουίλ Σμιθ χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να ασχοληθεί με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, να υποστηρίξει την ισότητα και τη δικαιοσύνη και να εμπνεύσει κι άλλους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Έγινε έμπνευση για τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο, παράδειγμα επιτυχίας και ταπεινότητας και ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της εποχής του. 

Ωστόσο, στην προσωπική του ζωή φάνηκε να υπάρχουν συγκρούσεις, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις που έκαναν ο ίδιος και η σύζυγός του στην εκπομπή «Red Table Talk». Και οι δύο εξέφρασαν αντισυμβατικές πρακτικές στον γάμο τους, αποκαλώντας αστειευόμενοι τη δέσμευσή τους «κακό γάμο για μια ζωή», ενώ και οι δύο παραδέχτηκαν ότι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Επιπλέον, η Pinkett Smith είχε διαγνωστεί με γυροειδή αλωπεκία το 2018 και αναγκάστηκε να ξυρίσει το κεφάλι της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Μετά τις δημόσιες αντιδράσεις, ο Σμιθ ζήτησε επίσημα συγγνώμη με μια ανάρτηση στο Instagram, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από μέλος της Ακαδημίας. Ο πρόεδρος της AMPAS, Ντέιβιντ Ρούμπιν, έκανε δεκτή την παραίτηση. Η Ακαδημία ανακοίνωσε αργότερα την απόφασή της να απαγορεύσει στον Σμιθ να συμμετάσχει σε μελλοντικά γκαλά Όσκαρ και συναφείς εκδηλώσεις για 10 χρόνια. Το σκάνδαλο με το χαστούκι προκάλεσε την αναστολή πολλών κινηματογραφικών σχεδίων, στα οποία συμμετείχε ο Σμιθ, εκτός από το «Emancipation», μια ταινία που πρωταγωνίστησε. Αν και η ερμηνεία του ήταν πολύ καλή, το κοινό δεν ήταν διατεθειμένο να τον συγχωρέσει. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Μήνες μετά το περιστατικό, ο Κρις Ροκ, ο οποίος δεν ήθελε να υποβάλει μήνυση, μίλησε τελικά. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός κωμικού αφιερώματος όπου δήλωσε: «Ακόμα πονάει... Ο Γουίλ Σμιθ ασκεί επιλεκτική οργή. Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη. Δεν είχα καμία "εμπλοκή"», είπε, αναφερόμενος στην περιγραφή της Pinkett Smith για τη σχέση που είχε με τον ράπερ, August Alsina, ενώ ήταν παντρεμένη με τον Σμιθ. Η Λέσλι Τζόουνς, φίλη του Ροκ, δήλωσε ότι ο κωμικός αναζήτησε βοήθεια μετά το περιστατικό. «Τον επηρέασε πραγματικά». Ο Ροκ στο παρελθόν είχε μιλήσει για το τραύμα που είχε όταν ήταν παιδί και είχε παραδεχτεί ότι έκανε ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα θυμού.

Όσο για την επιστροφή του Smith στη μεγάλη οθόνη, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις γι' αυτό. Ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει με την καριέρα του ηθοποιού… 

Πηγή: skai.gr