Ο πρίγκιπας Χάρι ζητά «νέους νόμους» για την προστασία των παιδιών στα social media

Ο πρίγκιπας Χάρι, μικρότερος γιος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, και της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα, υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και προτρέπει για νέα νομοθετική εποπτεία των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας σε εκδήλωση μέσω διαδικτύου για την παρουσίαση εργαλείων για την ασφαλή πλοήγηση παιδιών στο ίντερνετ, Online Safety Toolkit, της οργάνωσης 5Rights Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρίγκιπας Χάρι επέκρινε τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επειδή αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως «ψηφιακά πειράματα για να βγάλουν χρήματα», όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

«Ως γονείς, η σύζυγός μου Μέγκαν και εγώ ανησυχούμε για την επόμενη γενιά που θα μεγαλώσει σε έναν κόσμο, στον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ψηφιακά πειράματα για να βγάλουν χρήματα οι εταιρείες και στον οποίο πράγματα όπως το μίσος και το κακό φαίνονται φυσιολογικά κατά κάποιο τρόπο» είπε ο πρίγκιπας Χάρι, πατέρας δύο παιδιών. «Θέλουμε τα παιδιά μας και όλα τα παιδιά να αισθάνονται τη δύναμη να μιλήσουν» σημείωσε.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όλοι είμαστε χρήσιμοι για να ευημερήσουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο» πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε νέους νόμους. Χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία».

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε την υποστήριξή του στην ισχύουσα νομοθεσία που εισάγεται στην Καλιφόρνια, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιδιώκει να προστατεύσει τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Ο δούκας του Σάσεξ έκανε επίσης νύξη στη διάσημη πληροφοριοδότη του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, η οποία πέρυσι αποκάλυψε ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήξερε ότι το περιεχόμενο στην πλατφόρμα της βλάπτει τους νεαρούς χρήστες - όταν είπε ότι χρειάζεται έρευνα για να διαπιστωθεί τι πληροφορίες κρατούν οι εταιρείες τεχνολογίας από το κοινό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Χάρι επικρίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Πέρυσι είπε ότι «εξαντλείται ο χρόνος» για αυτές τις εταιρείες να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την παραπληροφόρηση που, όπως πιστεύει, απειλεί τις δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ