Λεμόνι ή lime; Οι ειδικοί προτείνουν με ποιο εσπεριδοειδές να αρωματίσεις το νερό σου

Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές για τα οφέλη του λεμονιού στο νερό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι διαιτολόγοι που συστήνουν ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο λεμόνι το πρωί για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Αυτό το trend προτείνει και η διαιτολόγος των celebrities, Kimberly Snyder στο Wellandgood.com καθώς αποτελεί κομμάτι της πρωινής της ρουτίνας για χρόνια. Μερικές από τις σταρ που το ακολουθούν είναι και οι Jenifer Anniston, Hilary Duff και Kate Blanchett.

Ένα ποτήρι νερό με λίγο λεμόνι έχει πολλά περισσότερα οφέλη απ’ ότι θα φανταζόμασταν και είναι ένας καλός τρόπος να πιεις περισσότερο νερό. Είναι ένα έξυπνο τρικ να κάνεις το νερό λίγο πιο ενδιαφέρον και όσες φορές το έχω δοκιμάσει, έχει όντως δουλέψει.

Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε όμως με lime ή άλλα εσπεριδοειδή; Ειδικοί μας εξηγούν.

Τα εσπεριδοειδή έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία αλλά και τη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, φολικό οξύ, θειαμίνη, ασβέστιο και βιταμίνη Β6. Είχε δίκιο λοιπόν η μαμά που επέμενε να πιούμε την πορτοκαλάδα μας γρήγορα πριν φύγουν οι βιταμίνες!

Σύμφωνα με την Genail McKinley, ολιστική διατροφολόγο στη Νέα Υόρκη και ιδρυτή του theEATschool (πρόγραμμα coaching wellness για γυναίκες), τα εσπεριδοειδή είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών και φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για την υγεία και το well-being ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες αρρώστιες όπως καρδιακές παθήσεις χάρη στα καροτενοειδή και φλαβονοειδή που περιέχουν.

Κάτι που διάβασα πρόσφατα και έχει πραγματικά ενδιαφέρον και δικαιώνει τη γιαγιά μου με τα «γιατροσόφια» της είναι πως o πολτός του πορτοκαλιού έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες απ’ ότι ο χυμός.

Στο ίδιο άρθρο σύμφωνα με την Angie Asche, διαιτολόγο MS, RD, CSSD, ο πολτός των εσπεριδοειδών περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και είναι προτιμότερο από το να πίνουμε σκέτο το χυμό (σουρωμένο, όπως προτιμούν πολλοί).

Φυσικά και ο σκέτος χυμός έχει τα καλά του αφού είναι πλούσιος σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά και πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Για το αρχικό ερώτημα όμως, λεμόνι ή lime, η Asche τονίζει πως και τα δυο φρούτα έχουν παρόμοιες θρεπτικές ουσίες οπότε είναι καθαρά θέμα προτίμησης και γεύσης.

Για παράδειγμα, 100ml χυμού λεμόνι περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι 100ml χυμού lime, οπότε αν θέλεις περισσότερη βιταμίνη C καλύτερα να προτιμήσεις χυμό λεμόνι.

Τα οφέλη και των δυο φρούτων είναι αδιαμφισβήτητα για την υγεία, σύμφωνα με έρευνες όμως τα λεμόνια έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ τα lime αντιμικροβιακές.

Επομένως, και τα δυο φρούτα έχουν τα δικά τους υπέρ και κατά και είναι καθαρά θέμα προτίμησης αν και θα έπρεπε να βρίσκονται και τα δυο στο διαιτολόγιο μας καθημερινά.

Τέλος, η Asche προτείνει μερικά από τα αγαπημένα της για να κάνει το νερό λίγο πιο γευστικό, εκτός από λεμόνι, προτιμά λίγες φράουλες ή αγγουράκια στο νερό της έτσι πίνει περισσότερο νερό και παραμένει ενυδατωμένη! Η φράουλα ακούγεται ενδιαφέρουσα προσθήκη και θα τη δοκιμάσω σίγουρα μιας και είναι η εποχή τους!

Διαβάστε ακόμα:

Η άβολη στιγμή της Jada Pinckett-Smith που μπορεί να έχουμε βιώσει κι εμείς

Μία ωδή στους τίτλους έναρξης της σειράς ‘Pachinko’

Πηγή: Savoir ville