Μικροπλαστικό: Πώς εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό - Τι σημαίνει για την υγεία

Το μικροπλαστικό μπορεί και “ταξιδεύει” παντού. Παρασύρεται από τον αέρα, το νερό, εισχωρεί στο υπέδαφος και “τρυπώνει” στο φαγητό μας.

Το πλαστικό είναι παντού στη ζωή μας. Είναι το βασικό συστατικό, το οποίο περιέχουν όλα σχεδόν τα αντικείμενα του πλανήτη. Από ρούχα, μαχαιροπίρουνα, διαστημόπλοια, τώρα και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έρευνες απέδειξαν ότι, πλαστικό έχει βρεθεί μέσα στο αίμα, στο σάλιο, στους πνεύμονες, στα μαλλιά και γενικά, μέσα στον οργανισμό μας. Το πλαστικό αυτό εντοπίζεται ως μικροπλαστικό, το οποίο είναι πολύ μικρά κομματάκια πλαστικού (σχεδόν μικρότερα από 5 χιλιοστά).

Το μικροπλαστικό παράγεται αρχικά, για την κατασκευή μικροϊνών, από τις οποίες αποτελούνται τα συνθετικά υφάσματα, ενώ με τη μορφή μικροσφαιριδίων, αξιοποιείται στην κοσμετολογία, για την παρασκευή καλλυντικών.

Ωστόσο, σχηματίζεται κι από την αποκόλληση κομματιών από πλαστικά είδη, όπως μπουκάλια νερού, είδη συσκευασίας, παιγνίδια κ.α.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο. Δεν διαλύεται τελείως, απλώς μικραίνει και χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν στο περιβάλλον.

Πώς λοιπόν, μπαίνει το πλαστικό μέσα στον οργανισμός μας;

Το μικροπλαστικό μπορεί και “ταξιδεύει” παντού. Παρασύρεται από τον αέρα, το νερό, εισχωρεί στο υπέδαφος και “τρυπώνει” στο φαγητό μας.

Έτσι εμείς εισπνέουμε, πίνουμε και καταναλώνουμε πλαστικό. Τα μικροπλαστικά σωματίδια περνάνε στα διάφορα όργανά μας, μέσω του γαστρεντερικού συστήματος κυρίως, και κυκλοφορούν ελεύθερα στον οργανισμό μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, καθημερινά απορροφάμε πλαστικό, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, για το κατά πόσο επιβαρύνεται η υγεία μας και τι συνέπειες θα υπάρξουν, από τη διείσδυση του πλαστικού μέσα μας.

Προσπαθούν δηλαδή, να δουν πώς κι αν αντιδρά ο οργανισμός μας σε αυτή την “εισβολή”. Να δουν αν το μεταβολίζει, αν απλά το απορροφά και το αποβάλλει ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν ότι, άτομα με νόσο του Crohn και γενικότερα, με εντερικά προβλήματα, είχαν διπλάσια ποσότητα μικροπλαστικού στο έντερό τους, σε σχέση με αυτούς που ήταν απόλυτα υγιείς.

Ακόμη κάτι άλλο που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, είναι ότι το πλαστικό επιτρέπει και διευκολύνει την απορρόφηση χημικών και τοξικών ουσιών, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα βαρέα μέταλλα, από τον οργανισμός μας.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, αφού αυτές οι ουσίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την απορρόφηση;

Ειδικά.

Για να περιορίσουμε λοιπόν, όσο μπορούμε, αυτή τη διείσδυση πλαστικού μέσα μας, μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα.

1. Να φιλτράρουμε το νερό, που πίνουμε και μαγειρεύουμε, αλλά και το νερό που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο μας.

2. Να  χρησιμοποιούμε γυάλινα μπουκάλια για το νερό ή τον καφέ μας και να αποφεύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες αφήνουν υπολείμματα , που δεν εντοπίζουμε.

3. Να φοράμε ρούχα από φυσικά υλικά και να αποφεύγουμε το νάιλον και τις μικροίνες.

4. Να σκουπίζουμε τακτικά τον χώρο μας και να επιλέγουμε σκούπες με φίλτρα.

5. Να υποστηρίζουμε εταιρείες που έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Γενικά.

Το πλαστικό είναι πολύ δύσκολο να βγει από τη ζωή μας, ακριβώς γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό λοιπόν, αρχικά που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε μέχρι και να σταματήσουμε τελείως, τόσο την παραγωγή, όσο και τη χρήση του.

Αυτό πρέπει να συμβεί σε ατομικό αλλά, και σε γενικό επίπεδο. Από τη μια εμείς, ως καταναλωτές, οφείλουμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον αλλά, και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Από την άλλη οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις, πρέπει να σταματήσουν τη χρήση πλαστικού στα προϊόντα τους και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους, που δεν θα είναι τόσο επιβαρυντικοί και ρυπογόνοι για το περιβάλλον.

Το βαμβάκι, το γυαλί, το ατσάλι, οι μπάρες σαπουνιού, τα μεταλλικά μπουκάλια νερού, είναι μια βιώσιμη επιλογή.

Η αλλαγή είναι σημαντική και αναγκαία, όχι για το μέλλον των παιδιών μας -ας μην βλέπουμε τόσο μακροπρόθεσμα- όσο για το δικό μας. Αυτή η γενιά πρέπει να διαφυλάξει το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό της.

Με αποφασιστικά και άμεσα βήματα, ίσως και να μην είναι πολύ αργά.

Διαβάστε ακόμη:

4 λάθη που κάνει πάντα ένας Καρκίνος σε μια σχέση

Το bowl με τραγανό ρύζι που έφτιαξε η @surtuko μας έσωσε τη μέρα
 

Πηγή: savoirville
TAGS: υγεία