Η μέθοδος TIPP και πώς θα σε βοηθήσει με τις κρίσεις άγχους

Η μέθοδος TIPP θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και να ηρεμείς 

Το υπερβολικό άγχος είναι μια δυσάρεστη και αντιπαραγωγική διαδικασία. Το έχουν όλοι, το παθαίνουν όλοι.

Σε κάποιους είναι πιο έντονο, σε κάποιους πιο ήπιο. Υπάρχουν άνθρωποι που το διαχειρίζονται και άνθρωποι, που δεν μπορούν να το ελέγξουν και τους καταβάλλει.

Γενικά, υπάρχουν πολλές τεχνικές για να κοντρολάρεις το έντονο στρες και πολλές από αυτές είναι πραγματικά αποτελεσματικές. Σίγουρα όμως, αν πάσχεις από χρόνιο άγχος και κρίσεις πανικού, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό για να σε βοηθήσει σωστά και υπεύθυνα.

Υπάρχει όμως, και η μέθοδος  TIPP και δεν είναι ένα απλό tip. Η ονομασία αυτή, αποτελείται από τα ακρωνύμια των λέξεων Temperature, Intence exercise, Paced Bretahing και paired muscle relaxation.

Ουσιαστικά λοιπόν, πρόκειται για μια συλλογική ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, η οποία δεν θα σου περιορίσει το στρες, αλλά θα σε βοηθήσει να το καταπολεμάς και να μην το αφήνεις να κάνει κουμάντο στη ζωή σου.

Θερμοκρασία

Το άγχος έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα σου. Στρεσάρεσαι και οι χτύποι της καρδιάς σου αυξάνονται. Κι αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να αυξάνεται και η θερμοκρασία σου.

Εκεί λοιπόν, εστιάζει το πρώτο σκέλος της TIPP. Το μυστικό είναι να ρίχνεις τη θερμοκρασία σου. Κάνε λοιπόν, ένα δροσερό ντους ή καλύτερα βούτα το κεφάλι σου σε κρύο νερό για 20 με 30 δευτερόλεπτα. Και επανέλαβε μερικές φορές.

Επίσης, μπορείς να ρίχνεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου, να έχεις ένα παγάκι στο χέρι σου ή να χρησιμοποιήσεις ως αντιστρες ένα σακουλάκι με παγωμένα λαχανικά.

Άσκηση

Το επόμενο κομμάτι της τεχνικής είναι η έντονη άσκηση. Καλό είναι και το τρέξιμο, αλλά μια πιο έντονη άσκηση είναι και η πιο αποτελεσματική για το άγχος.

Υπάρχουν λοιπόν, πολλές ασκήσεις έντονης προπόνησης. Το βασικό πάντως, είναι να βάλεις το σώμα σου σε μια έντονη κίνηση. Αυτό βοηθάει αποτελεσματικά και γιατί ξεμπλοκάρεις το μυαλό σου από στρεσογόνες σκέψεις, αλλά και γιατί παράγεις γρήγορα ενδορφίνες, την ουσία της χαράς.

Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να ξεσπάς και να αποφορτίζεσαι.

Ανάσες

Πάρε μια βαθιά ανάσα. Μια τέτοια ανάσα είναι από τα βασικά, που πρέπει να κάνεις για να ηρεμήσεις.

Πάρε βαθιές και αργές αναπνοές, εκπνέοντας επίσης αργά. Με αυτό τον τρόπο ηρεμείς το μυαλό σου, ενώ παράλληλα του δίνεις χρόνο για να επανέλθει η λογική.

Μια πολύ καλή άσκηση αναπνοή είναι και η 4 x 4 τεχνική αναπνοής.

Χαλάρωση των μυών

Το τελευταίο σκέλος της μεθόδου TIPP είναι η χαλάρωση των μυών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαλάρωση αυτή αφορά κάθε φορά σε διαφορετική ομάδα μυών. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι απαιτητικό.

Κάτσε στην αρχική θέση της γιόγκα ή κάποια θέση που να σε βολεύει, και κάνε κάποιες ασκήσεις που θα χαλαρώσουν το σβέρκο και τους ώμους σου. Σταδιακά προχώρα προς τα κάτω.

Με τον τρόπο αυτό, αποφορτίζεις το σώμα σου από το βάρος της έντασης, το “ξεσφίγγεις” και το χαλαρώνεις από το στρες.

Πηγή: Savoir Ville