Γιατί είναι σημαντική η σωστή αναπνοή - Τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση

Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε αυτή την ενέργεια μέσα μας, αλλά και έξω από το σώμα μας

Αν έχεις βάλει στόχο για τη νέα σεζόν να καλυτερεύσεις τη φυσική σου κατάσταση και την αθλητική σου επίδοση, η βελτίωση του τρόπου που αναπνέεις είναι από τα πιο σημαντικά «tasks» που πρέπει να στραφείς.

Πολλές πρακτικές της yoga βοηθούν στην καλύτερη και πιο σωστή αναπνοή- αυτή που θα βελτιώσει την αθλητική σου εικόνα και απόδοση.

Όμως, δεν χρειάζεσαι κάποιον guru του θέματος για να το πετύχεις. Είναι κάτι αποκλειστικά δικό σου και μπορείς να το εξασκήσεις και να το βελτιώσεις όπου κι αν βρίσκεσαι- από τη βόλτα στο βουνό μέχρι το τρένο προς τη δουλειά σου.

Επιπλέον, δεν έχει σημασία ο σκοπός- για καλύτερη συγκέντρωση ή ηρεμία- , το μόνο που μετράει είναι ότι αποκτάς εσύ τον έλεγχο.

Η σωστή αναπνοή επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ της φυσικής, ψυχικής και συναισθηματικής μας κατάστασης αφού φέρνει ενέργεια στο σώμα μας όπως η τροφή και το νερό. 

Το οξυγόνο, μαζί με τη γλυκόζη αφού φτάσουν στα κύτταρα μας, παράγουν ουσίες οι οποίες προσφέρουν ενέργεια στα κύτταρα για να εκτελέσουν τις απαραίτητες λειτουργίες τους, όπως και η σωστή λειτουργία των μυών.

Έτσι, όταν οι μύες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από την συνηθισμένη, η συχνότητα της αναπνοής μας αυξάνεται, όπως και οι παλμοί της καρδιάς μας ώστε να δώσει περισσότερο οξυγόνο στους μύες.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της αναπνοής στην ύπαρξη μας, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο μέρος των κυτταρικών αποβλήτων είναι διοξείδιο του άνθρακα, όπου το 70% από αυτά, αποβάλλεται μέσω της εκπνοής των πνευμόνων.

Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε αυτή την ενέργεια μέσα μας αλλά και έξω από το σώμα μας. Και αυτό το οποίο πρέπει να διορθώνουμε από τα πρώτα βήματα βελτίωσης της αναπνοής μας είναι η αναπνοή από το στόμα. Παρά το γεγονός πως βρίσκουμε τον ρυθμό της πιο άμεσα και γρήγορα, είναι λάθος να το προτιμούμε από την ρινική αναπνοή.

Μοιάζει πιο εύκολο μιας και η στοματική κοιλότητα παρέχει μικρότερη αντίσταση, η ρινική όμως λειτουργεί σα φίλτρο και φιλτράρει τον εισερχόμενο αέρα και τον προετοιμάζει άμεσα για επεξεργασία από τους πνεύμονες.

Την επόμενη φορά που θα λαχανιάσεις λοιπόν από την γυμναστική σου ή επειδή έτρεξες να προλάβεις το λεωφορείο, θυμήσου να κλείσεις το στόμα και με υπομονή να δώσεις ρυθμό στην ανάσα σου εισπνέοντας από τη μύτη, και εκπνέοντας από το στόμα.

Πηγή: Savoir Ville