«Φυτό για την ειρήνη», ένα κοινό βότανο κατά του στρες

Σίγουρα σε συζητήσεις σε έχουν ρωτήσει ποιο θεωρείς πως είναι το πιο χαλαρωτικό άρωμα, και είναι αρκετά ενστικτώδες να απατήσεις η "λεβάντα".

Έχεις δοκιμάσει, επίσης, μάσκες ματιών, σαπούνια, διάφορα έλαια και mist με αυτό το άρωμά που πάντοτε σε κάνει να λες "αχχ". Αλλά μπορεί ένα άρωμα να κάνει περισσότερα από το να σε μεταφέρει διανοητικά σε μια βίλα στην Προβηγκία;

Σύμφωνα με την Rachelle Robinett, καταξιωμένη βοτανολόγο και οικοδεσπότη της σειράς Well+Good's YouTube Plant-Based, η λεβάντα είναι το απόλυτο αγαπημένο της nervine βότανο για το άγχος - τόσο πολύ που το αποκαλεί "φυτό για την ειρήνη". Στην ουσία, τα Nervines είναι βότανα που λειτουργούν πιο άμεσα, γρήγορα και ειδικά από όλα τα άλλα. Τα κυριότερα πέντε είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, η βρώμη, το passion-flower ή αλλιώς πασιφλώρα και το μελισσόχορτο. Η λεβάντα, συγκεκριμένα, περιέχει ένα τερπένιο που ονομάζεται linalool, συστατικό που περιέχεται και στην κάνναβη (ναι, είναι τόσο χαλαρωτικό).

Η λιναλοόλη είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις αντικαταθλιπτικές, μυοχαλαρωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λεβάντας. Ενώ ορισμένα άλλα βότανα μπορούν να σε "ξυπνήσουν και να σου δώσουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεσαι", η λεβάντα είναι πιο ρυθμιστική και ουδέτερη, εξ ου και το παρατσούκλι της, "φυτό για την ειρήνη". Λόγω των ωφελειών της, η Robinett συστήνει το βότανο «ακριβώς για καθένα που θέλει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε συμπτώματα άγχους ή της κατάθλιψης». Η λεβάντα είναι, ακόμη, εξαιρετική επιλογή, επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη και εύκολο να την καταναλώσεις ή να την χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητα σου. Μπορείς να τη δοκιμάσεις με τη μορφή τσαγιού, βάμματος, κάψουλας, αιθέριου ελαίου και πολλά άλλα (σπα με έλαια λεβάντας, κανείς;). Ανεξάρτητα από το πώς τη χρησιμοποιείς, το βότανο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει με τα νεύρα, την ανησυχία, τον διαταραγμένο ύπνο, την ευερεθιστότητα και τα γαστρεντερικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος. Ναι, οι πόνοι στην κοιλιά εξαιτίας του είναι πραγματικότητα!

Το καλύτερο τσάι κατά του άγχους 1. Προσθέτεις 2 έως 4 κουταλιές της σούπας βρώμη, χαμομήλι, passionflower, μελισσόχορτο και λεβάντα σε ένα μεγάλο βάζο ή σε μία κανάτα. 2. Γεμίζεις το βάζο με ζεστό νερό (καλύτερα όχι βρασμένο).

3. Αφήνεις για επτά λεπτά και στη συνέχεις σερβίρεις σε ένα φλιτζάνι και το απολαμβάνεις!! 4. Εάν θέλεις να το πιείς αργότερα, άφησε το όλη τη νύχτα (ή για τουλάχιστον 8 έως 12 ώρες) στη κανάτα σου. Υπενθύμιση: Πάντα να συμβουλεύεσαι και τον γιατρό σου πριν πάρεις οποιαδήποτε βότανα, για να βεβαιωθείς πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε επίσης:

5 συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρά σου

Σαλάτα με σπανάκι, φράουλες και αποξηραμένες ελιές

Πηγή: savoirville
TAGS: στρες