«Έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊού»: Τελικά η πανδημία επηρέασε την σχέση των ζευγαριών;

Από την αρχή ακόμη της πανδημίας κληθήκαμε να παραμείνουμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις προσταγές των επιδημιολόγων για κοινωνική αποστασιοποίηση. Με πολλούς ερευνητές να μελετούν την επίδραση της πανδημίας στην ζωή των ζευγαριών. Μπορεί να μην βρισκόμαστε σε lockdown, ωστόσο πολλά ζευγάρια εξακολουθούν να παραμένουν σπίτι είτε εξαιτίας του φόβου μιας επικείμενης μόλυνσης είτε λόγο έλλειψης των κατάλληλων πιστοποιητικών που θα τους επιτρέψει κάποια έξοδο. Με αποτέλεσμα να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Με ευρήματα έρευνας του πανεπιστημίου του Τέξας να αναφέρει πως τα ζευγάρια που είχαν προβλήματα στην σχέση τους βίωσαν αρκετά αισθήματα ανικανοποιήσης μετά την έναρξη της πανδημίας σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν μια πιο υγιή σχέση. Με ευρήματα να υποστηρίζουν πως το 40% των ζευγαριών βίωσαν έντονα προβλήματα σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό και την τηλεργασία.

Επιπρόσθετα,  επηρέασε και την καθημερινή τους ρουτίνα, με ζευγάρια να υποστηρίζουν διαταραχή των καθημερινών τους συνηθειών από τους συντρόφους τους. Με τους επιστήμονες να τονίζουν την αρνητική επίδραση της έλλειψης καθημερινής ρουτίνας στην ψυχική υγεία. Ουσιαστικά, πολλά ζευγάρια αναγκάστηκαν να πάνε πίσω της καθημερινές προσωπικές τους ανάγκες για να ικανοποιήσουν τον σύντροφο τους, με αποτέλεσμα την μείωση της προσωπικής τους ελευθερίας.

Ως συμπέρασμα των παραπάνω ερευνών είναι πλέον σίγουρο πως η πανδημία δεν έχει επηρεάσει μόνο την κοινωνική μας ζωή αλλά και την συντροφική. Με αρνητικά αποτελέσματα στην ζωή των ζευγαριών τόσο στο συντροφικό όσο στον ερωτικό τομέα. Με πολλά ζευγάρια να δηλώνουν μέχρι και μείωση της ερωτικής επιθυμίας, λόγο της καθημερινής τριβής με τον σύντροφο τους.

Πηγή: MUST