Δέκα συμβουλές για να ακολουθήσεις τη slow living διακόσμηση

Η τάση που προωθεί την ιδέα να απαλλαγούμε από το άγχος στην καθημερινή μας ζωής και να βρίσκουμε χαρά στις απλές απολαύσεις.

Μια νέα τάση αναδύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία απορρίπτει τους γρήγορους τρόπους ζωής υπέρ ενός πιο χαλαρού ρυθμού: το slow living.

Αυτή η τάση όχι μόνο προωθεί την ιδέα να απαλλαγούμε από το άγχος στην καθημερινή μας ζωής και να βρίσκουμε χαρά σε απλές απολαύσεις αλλά επεκτείνεται και στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας στο σπίτι.

Τι είναι το slow living;

Το slow living μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε μια πιο ήρεμη προσέγγιση στη ζωή, αντί να προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι. Μας ενθαρρύνει επίσης να γιορτάζουμε τα μικρά πράγματα στη ζωή, είτε είναι μία λιακάδα είτε ένα φλιτζάνι καλός καφέ.

Τι είναι η slow living διακόσμηση;

Σκέψου το ως τρόπο ζωής και όχι ως τάση. Δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία με τη διακόσμηση που θα κάνεις για να γίνει story στο Instagram, αλλά για έναν χώρο που λειτουργεί για σένα όσον αφορά την πρακτικότητα και την ευχαρίστηση. Θα πρέπει να στοχεύεις στη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο θα μπορείς να αποσυρθείς από τη φασαρία του έξω κόσμου, δίνοντας προτεραιότητα στη χαλάρωση και την απόλαυση. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίσεις το σπίτι σου να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου και να το σχεδιάσεις ώστε να συμπληρώνει τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σου.

1. Το μυστικό είναι ένα ήρεμο περιβάλλον 
Το σπίτι πρέπει να είναι ένα καταφύγιο από την καθημερινή ζωή – ένας χώρος όπου μπορείς να αποβάλεις την πίεση. Δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον, ενθαρρύνεις το σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσουν. Οι χώροι με ήσυχους συνδυασμούς χρωμάτων παρέχουν αμέσως ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Σκέψου έπιπλα με απαλά χρώματα και μαλακά υφάσματα, τους ανοιχτούς τόνους και τα γήινα χρώματα.

2. Υιοθέτησε τις αρχές του hygge
Κανείς άλλος δεν δημιουργεί θαλπωρή όπως οι Δανοί. Στην ουσία, hygge σημαίνει να δημιουργείς μια ζεστή ατμόσφαιρα και να απολαμβάνεις τα καλά πράγματα στη ζωή με όμορφους ανθρώπους. Η ζεστή λάμψη ενός κεριού είναι hygge. Να το να είσαι χαλαρός με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο βλέποντας ταινία – είναι επίσης hygge.

Για να φέρεις το Hygge στο σπίτι επίλεξε γήινες παλέτες που σε συνδέσουν με την ύπαιθρο, άναψε κεριά και αισθάνσου άνετα με κουβέρτες και μαξιλάρια. Επιβράδυνε τους ρυθμούς σου και απόλαυσε τις στιγμές.

3. Χρησιμοποίησε φυσικό φωτισμό όποτε είναι δυνατόν

Η έκθεση στο φως της ημέρας έχει συνδεθεί με την τόνωση της ευεξίας και της διάθεσής και είναι εξαιρετική για να μας κάνει να νιώθουμε πιο ζωντανοί και γεμάτοι ενέργεια. Στο σπίτι, το φυσικό φως μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο πιο φωτεινό και να δώσει την αίσθηση περισσότερου χώρου.

Άνοιξε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτησε τους καθρέφτες απέναντι από παράθυρα που βλέπουν στον ήλιο. Σκέψου τις επιλογές φωτισμού και επιλέξε μια ατμόσφαιρα που ηρεμεί το χώρο και την ψυχή.

4. Επιλέξτε τα artworks προσεκτικά

Αφιέρωσε χρόνο για να βρείτε κομμάτια που έχουν νόημα για σένα και σε κάνουν να αισθάνεσαι χαλαρά και χαρούμενα στο σπίτι. Η αφηρημένη τέχνη ενθαρρύνει τον στοχασμό, ενώ τα γραμμικά σχέδια είναι ένας όμορφος τρόπος για να προσθέσεις λεπτομέρειες στο χώρο.

5. Δημιούργησε έναν χώρο για να χαλαρώνεις

Όλοι χρειαζόμαστε έναν χώρο που να μας χαλαρώνει μετά από μια κουραστική μέρα. Δημιούργησε ένα μέρος στο σπίτι που μπορείς να χρησιμοποιείς ως καταφύγιο. Μια μικρή γωνιά ανάγνωσης. Ένας χώρος για λίγη ησυχία. Ό,τι λειτουργεί για σένα. Και φτιάξε τον χώρο όπως σου αρέσει και σε εμπνέει.

6. Less is more

Είναι αδύνατο να αισθανθεί κανείς χαλαρός στην ακαταστασία. Η ακαταστασία αυξάνει τα επίπεδα του άγχους μας, επομένως εμποδίζει και τη δημιουργικότητα. Ένα οργανωμένο περιβάλλον είναι ένα ήρεμο περιβάλλον.

Η ακαταστασία ισούται με άγχος. Καθάρισε και δώρισε ή πούλησε ό,τι δεν χρειάζεσαι.

7. Ξανασχεδίασε τον χώρο σου

Επειδή ένα δωμάτιο ήταν πάντα οργανωμένο με συγκεκριμένο τρόπο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει έτσι. Εάν ο χώρος δεν λειτουργεί, άλλαξε τον.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την αγορά νέων επίπλων και αντικειμένων. Μπορείς να αποφορτίσεις την ακαταστασία και να ανακυκλώστε τα έπιπλα που δεν χρειάζεσαι. Μπορείς να κάνεις τον χώρο να λειτουργεί και να τον χρησιμοποιήσεις με διαφορετικούς τρόπους καθώς αλλάζουν οι ανάγκες σου.

8. Κάνε βιώσιμες επιλογές

Δοκίμασε και επίλεξε αντικείμενα με μεγάλη διάρκεια ζωής στα οποία θα δεσμευτείς για πολλά χρόνια ακόμα. Κάνοντας βιώσιμες και φιλικές προς τον πλανήτη επιλογές, αποφεύγεις τη σπατάλη και βοηθάς το περιβάλλον με τον δικό σου τρόπο.

9. Σχεδίασε το σπίτι σας ώστε να λειτουργεί για εσάς

Σκέψου την καθημερινότητά σου, τον τρόπο ζωής σου και τι σου φέρνει χαρά. Στη συνέχεια, προσάρμοσε το σπίτι ώστε να λειτουργεί καλύτερα για εσένα, δίνοντας προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και την άνεση.

10. Αγόρασε λιγότερα αλλά αγόρασε πιο ποιοτικά

Τα αντικείμενα που αγόρασες με αγάπη ή τα πραγματικά χρήσιμα αντικείμενα θα κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου και θα έχουν μεγαλύτερη αξία για το σπίτι από οποιοδήποτε κομμάτι αγόρασες σε προσφορά και δεν το σκέφτηκες καλά. 

Πηγή: www.savoirville.gr