Άλεκ Μπάλντουιν: Το επεισοδιακό διαζύγιο με την Κιμ Μπάσιντζερ και το μοιραίο εξάσφαιρο

O Μπάλντουιν έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, καθώς έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, έχει ομολογήσει ότι έχει αντιμετωπίσει τις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλούς καυγάδες ή ξυλοδαρμούς

Ο Άλεκ Μπάλντουιν είναι ένας καλός ηθοποιός, ένας κατά βάση γοητευτικός καρατερίστας, που έφτιαξε την καριέρα του δίπλα σε μεγάλα ονόματα, σε τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και με την περιπετειώδη προσωπική του ζωή. Αύριο μπαίνει στα 65, αλλά μάλλον δεν θα το γιορτάσει, αφού έχει βρεθεί, αυτή τη φορά πιθανότατα χωρίς δική του ευθύνη, στη δίνη ενός θλιβερού συμβάντος, όταν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του γουέστερν «Rust», τον Οκτώβριο του 2021, σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς, καθώς το όπλο που κρατούσε, σε κάποια σκηνή, εκπυρσοκρότησε. Ένα γεγονός που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, αλλά μάλλον δεν οφείλεται στην κακιά την ώρα, αλλά στις περίφημες περικοπές που γίνονται ακόμη και στο Χόλιγουντ. Μπορεί οι αμοιβές των σταρ και αρκετών σκηνοθετών να προκαλούν ζάλη, αλλά τα αφεντικά των στούντιο δεν έχουν πρόβλημα να κόψουν δυο τρία μεροκάματα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο Μπάλντουιν δεν θα μας απασχολούσε, αν δεν γινόταν πρωταγωνιστής σε αυτή την τραγωδία, στο φονικό που σημειώθηκε στα γυρίσματα που έγιναν στο Νέο Μεξικό, για λόγους οικονομίας. Ο Άλεκ Μπάλντουιν, όμως, έχει και ακόμη ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό, για να εξετάσουμε την περίπτωσή του, είναι αυτό που λέμε «παλαιάς κοπής» ηθοποιός του Χόλιγουντ. Πριν από 50 χρόνια ή και παλαιότερα, το θλιβερό συμβάν ή δεν θα έβγαινε στη δημοσιότητα ή απλώς θα απασχολούσε τις κίτρινες σελίδες κουτσομπολίστικων περιοδικών. Ούτε δικαστήρια, ούτε νομικές περιπέτειες ή αιτήματα για αποζημιώσεις των ανθρώπων που δούλευαν στο περιβόητο χαμηλού προϋπολογισμού γουέστερν, στο οποίο ήταν συμπαραγωγός ο Μπάλντουιν.

Άλλωστε, ο Μπάλντουιν δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, καθώς έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, έχει ομολογήσει ότι έχει αντιμετωπίσει τις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο, ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλούς καυγάδες ή ξυλοδαρμούς. Το «ωραίο» της υπόθεσης είναι ότι ο Μπάλντουιν απέκτησε μεγάλη φήμη σατιρίζοντας στην τηλεόραση τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κατηγορηθεί για πολλά - από «σεξιστής» και «τοξικός» έως «μεγαλομανής».

Ποιος είναι όμως ο Άλεκ Μπάλντουιν, ποια ήταν η πορεία του στο σινεμά και ποια τα «κατορθώματά» του στην προσωπική του ζωή, που τον έχουν καταστήσει ένα από τα πιο «κακά παιδιά» του Χόλιγουντ; Πάντως, ορισμένες φορές δίνει την αίσθηση ότι τραβάει πάνω του σαν μαγνήτης τα μπλεξίματα και αποτελεί εύκολο στόχο στο υποκριτικό σύμπαν του θεάματος στις ΗΠΑ.

Το Actors Studio και η τηλεόραση

Ο Άλεκ Μπάλντουιν γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1958 στη Νέα Υόρκη και ήταν ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολ και του Αλεξάντερ, ενός δασκάλου κοινωνικών σπουδών και προπονητή αμερικάνικου ποδοσφαίρου στο Μπρούκλιν. Έχει ακόμη τρία αδέλφια, που είναι και αυτοί ηθοποιοί, αλλά και δυο ακόμη αδελφές. Μεγάλωσε ως Ρωμαιοκαθολικός, είναι ιρλανδικής, γαλλικής και αγγλικής καταγωγής, ενώ, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και δούλεψε στο περίφημο Studio 54, έγινε δεκτός από το Actors Studio.

Πρώτη φορά πάτησε το θεατρικό σανίδι στο Μπρόντγουεϊ το 1986 και λίγο μετά πρωταγωνιστώντας στο περίφημο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» ως Κοβάλσκι, θα είναι υποψήφιος για Καλύτερος Ηθοποιός. Στο θέατρο δούλεψε αρκετά χρόνια, ενώ έκανε ιδιαίτερη επιτυχία και στην τηλεόραση, από την οποία βγάζει ίσως και τα περισσότερα χρήματα.

baldwin

Η πορεία στο σινεμά

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το έκανε το 1987 σε έναν μικρό ρόλο στο φιλμ «Forever, Lulu», ενώ το 1988 θα παίξει στην τεράστια επιτυχία «Σκαθαροζούμης» του Τιμ Μπάρτον και στη συμπαθέστατη κομεντί «Εργαζόμενο Κορίτσι», δίπλα στους Χάρισον Φορντ, Μέλανι Γκρίφιθ, Σιγκούρνι Γουίβερ και τι σύμπτωση, με τον Κέβιν Σπέισι, που ακόμη να ξεμπλέξει με τα δικά του ερωτικά σκάνδαλα και τις δικές του δικαστικές περιπέτειες. Συμμετέχοντας σε πολλές ταινίες, δεύτερους αλλά αξιόλογους ρόλους, θα έρθει και το φιλμ «The Getaway», που πρωταγωνίστησε μαζί με τη σύζυγό του Κιμ Μπάσιντζερ, ένα αποτυχημένο ριμέικ της ομότιτλης ταινίας με τον Στιβ ΜακΚουίν. Επίσης, θα παίξει στο εξαιρετικό δράμα «Glengarry Glen Ross», σε κείμενο του Ντέιβιντ Μάμετ, ενώ άγγιξε το κάτι παραπάνω όταν προτάθηκε για το Όσκαρ, με την ερμηνεία του στο δράμα «The Cooler», υποδυόμενος έναν τζογαδόρο. Επίσης, στο βιογραφικό του περίοπτη θέση κρατούν και οι συμμετοχές του σε δυο ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε, στο βιογραφικό δράμα «The Aviator» και το γκανγκστερικό δράμα «Ο Πληροφοριοδότης». Πάντως, δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι αποτελούσε εγγύηση ως καρατερίστας, για πολλούς σπουδαίους και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες, όπως οι Γούντι Άλεν, Τζον Μακ Τίρναν, Τιμ Μπάρτον, Μάρτιν Σκορσέζε, Σπάικ Λι κα.

Το επεισοδιακό διαζύγιο

Και αν στο σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο τα πήγε καλά, για το μέγεθος των υποκριτικών του ικανοτήτων, ο Μπάλντουιν τα θαλάσσωσε κανονικά στην προσωπική του ζωή. Το 1993 θα παντρευτεί την ωραιότατη και εκείνη την εποχή σεξ σύμβολο, Κιμ Μπάσιντζερ, αλλά ο γάμος τους θα λήξει άδοξα έπειτα από εννέα δύσκολα χρόνια. Το διαζύγιό τους θα είναι επεισοδιακό, θα φτάσει στα δικαστήρια και θα δώσει τροφή στον Τύπο. Ο Μπάλντουιν δεν μπορεί να συγκρατηθεί, θα χαρακτηρίσει τον γιο του «γουρούνι», κατηγορώντας τη μάνα του για τη στάση απέναντί του. Τα ΜΜΕ, χωρίς να μπουν στην ουσία του οικογενειακού δράματος, άρχισαν να τον καρφώνουν πάνω στο σταυρό και τον αναγκάσουν να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, για τη συμπεριφορά του.

baldwin

Εκρήξεις θυμού

Όμως, τα περιστατικά που ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής δεν είναι λίγα. Το 2006 θα συλληφθεί για κατοχή κοκαΐνης, έπειτα από επεισόδιο σε ξενοδοχείο της Σάντα Μόνικα, ενώ το 2011 τον ανάγκασαν να κατέβει από αεροπλάνο, όταν του ζήτησαν να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, εκείνος αρνήθηκε και καυγάδισε με αεροσυνοδό. Τρία χρόνια μετά συνελήφθη από αστυνομικούς όταν τους έβρισε γιατί του έκαναν συστάσεις, επειδή πήγαινε αντίθετα στην 5η Λεωφόρο με το ποδήλατό του. Τον Νοέμβριο του 2018 γρονθοκόπησε έναν άγνωστο για μια θέση πάρκινγκ. Οδηγήθηκε στο κρατητήριο και κατηγορήθηκε για απόπειρα επίθεσης τρίτου βαθμού. Δυο μήνες μετά ομολόγησε την ενοχή του, πλήρωσε αποζημίωση στο θύμα και δήλωσε πρόθυμος να λάβει μέρος σε πρόγραμμα διαχείρισης θυμού.

Ο Άλεκ Μπάλντουιν, μπορεί πλέον να ελέγχει το θυμό του, αλλά μάλλον δύσκολα θα ξεμπλέξει από το θλιβερό περιστατικό με τη δολοφονία εξ αμελείας της άτυχης διευθύντριας φωτογραφίας που βρέθηκε απέναντι στο κινηματογραφικό εξάσφαιρο. Το Χόλιγουντ μπορεί να χωνεύει κάτι τέτοια με ευκολία, αλλά η τύχη του κρέμεται από τη διάθεση των μεγάλων αφεντικών. Θα του δώσουν το αναγκαίο συγχωροχάρτι ή θα βρουν στο αρρενωπό του πρόσωπό το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα, σε μια μεταβατική εποχή για το Χόλιγουντ, όπου οι... Μπάλντουιν θεωρούνται βαρίδια στο νέο μοντέλο υποκρισίας, αυτό της άτεγκτης ηθικής;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ