Κλείσιμο

Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Κατά 95% επικρατεί η μετάλλαξη Δ΄στην Κρήτη-Τα δυο σενάρια για την πανδημία (vid)

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου  Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην εκπομπή «ΟΝline» για τα δυο σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Κρήτη.

Κατά την εκτίμηση του υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας:

  •  Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντα στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν
  • Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές,  αφορά  τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθείο αριθμός».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτιλίσονται το πολύ εώς τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί»

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ.» Σύνεχιζε λέγοντας ότι « Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ.»

Για τα ενεργά κρούματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δ', τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%. Στην οποία οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων . «Το αποτύπωμα  της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα.»

Πηγή: skai.gr